Debat

Djøf-formænd: Omlægning af SU går ud over ressourcesvage studerende

DEBAT: Regeringen agter at begrænse SU’en, hvilket vil gå ud over studerende, der ikke har en familieøkonomi i ryggen. På sigt vil det også gå ud over samfundet og virksomhederne, skriver Henning Thiesen og Christian Nør-Larsen.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henning Thiesen og Christian Nør-Larsen
Hhv. Formand, Djøf, og formand, Djøf Studerende

Er du interesseret i uddannelsespolitik? Så hæld en kop kaffe op og brug fem minutter i selskab med regeringens seneste udgave af det nationale reformprogram. Den ligger frit tilgængelig på Folketingets hjemmeside.

I programmet står nemlig, at regeringen absolut ikke har lagt planerne om SU-forringelser på hylden. Mange har gennem de senere år kastet deres ”kærlighed” på SU, der i Danmark er med til at give unge mulighed for at uddanne sig uanset social baggrund.

Og nu rumler det så igen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Unge uden familieformue bliver ladt i stikken
Som der står: ”Med henblik på at sikre et mere robust SU-system, vil regeringen fremlægge et udspil til en omlægning af SU’en. Regeringen foreslår, at i perioden 2019-2025 placeres hele det direkte provenu fra omlægningen i en kompetencepulje, som skal anvendes til at styrke danskernes kompetencer og ruste arbejdsstyrken til fremtidens arbejdsmarked”.

Målet er Djøf enig i. Vi skal sikre, at hele den danske arbejdsstyrke – herunder også akademikerne, der som bekendt blev efterladt på perronen i trepartsaftalen fra 2017 – er klædt på til fremtidens arbejdsmarked.

Undersøgelser viser netop, at unge fra ikke-akademiske hjem vil være mindre tilbøjelige til at tage den lange uddannelse, hvis SU'en begrænses

Henning Thiesen og Christian Nør-Larsen
Hhv. Formand, Djøf, og formand, Djøf Studerende

Men det er meget dårligt fundet på at bruge SU-forringelser som finansieringsmiddel. For der er en risiko for, at det lægger sten i vejen for de unge, der gerne vil have en uddannelse, men som ikke lige har en sund familieøkonomi i ryggen.

Undersøgelser viser netop, at unge fra ikke-akademiske hjem vil være mindre tilbøjelige til at tage den lange uddannelse, hvis SU'en begrænses. Og hvis vi ender der, ja, så svarer det jo til at tisse i bukserne på en kold vinterdag.

Det luner her og nu på efteruddannelsen, men er koldt på den lange uddannelsesmæssige samfundsbane.

En genial investering
Det hele bliver mere mærkeligt af, at regeringens eget Udvalg for Bedre Universitetsuddannelser i deres slutrapport netop påviste sort på hvidt, at uddannelse, og i særlig grad universitetsuddannelserne, er en genial investering, som både kommer den enkelte, samfundet og virksomhederne til gode.

Så en klar opfordring herfra: Spil ikke hasard med en velfungerende SU-model.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00