Efter kommunalreformen: Flere og flere vælger privatskole

SKOLE: For 10. år i træk stiger tilslutningen til privatskolerne. Ni kommuner har mere end fordoblet andelen af elever i privatskoler. Vi har samlet de mest interessante tendenser fra Økonomi- og Indenrigsministeriets nyeste kommunale nøgletal.

Kun Dragør Kommune og Frederiksberg Kommune har haft stigende tilslutning til folkeskolen siden kommunalreformen i 2007. 
Kun Dragør Kommune og Frederiksberg Kommune har haft stigende tilslutning til folkeskolen siden kommunalreformen i 2007. Foto: /ritzau/Sofie Amalie Klougart
Simon Friis Date

Danske skoleelever vælger i stadig stigende grad folkeskolen fra til fordel for privatskoler. Der er således for 10. år i træk fremgang i elevtallene på de danske privatskoler. Det viser de nyeste tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal, der blev offentliggjort hen over sommeren.

Siden strukturreformen i 2007 er den gennemsnitlige andel af privatskoleelever steget fra 12 til 18 procent. Det udgør en samlet stigning på 36 procent. Dermed er det nu cirka hvert femte barn i skolealderen, som har fravalgt de kommunale folkeskoletilbud til fordel for private alternativer.

Kun i Region Hovedstaden er kurven knækket
Stigningen er gældende på tværs af regioner, hvor Region Syddanmark har oplevet en vækst i privatskoleelever på 39 procent, mens Region Midtjylland og Region Nordjylland har øget andelen med henholdsvis 41. og 38 procent. Region Sjælland har med 44 procent set den største stigning i andelen af elever i privatskole og Region Hovedstaden den mindste med 24 procent. Og selv om vækstens størrelse derfor varierer mellem hovedstaden og provinsen, er udviklingen stabil og stigende over de seneste 10 år. Eneste undtagelse til den overordnede udvikling er, at Region Hovedstaden det seneste år har oplevet et fald i andelen af elever i privatskole fra 20,5. til 20,3 procent.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00