Efter sager om muslimske friskoler: Otte nye stramninger er på vej

UDSPIL: Nettet skal strammes om friskolerne, hvis det står til Dansk Folkeparti og regeringen. Det sker efter en række uheldige sager på muslimske friskoler, oplyser Undervisningsministeriet.

Regeringen og Dansk Folkeparti danner nu fælles front i bestræbelserne på at stramme op i friskoleloven.

Det sker, efter at en række medier i de seneste måneder har berettet om problemer på særligt muslimske friskoler, hvilket nu får undervisningsminister Merete Riisager (LA) og Dansk Folkeparti til i samarbejde at foreslå otte konkrete stramninger af friskoleloven.

Bl.a. har Berlingske dokumenteret, at viceskolelederen på en muslimsk friskole i Københavns Nordvestkvarter spredte Hizbollah-relateret materiale.

Her på Altinget kom det frem, at syv ud af 11 skoler under tilsyn fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) var muslimske friskoler.

Læs: Muslimske friskoler er i overtal under nyt tilsyn

”De seneste sager omkring muslimske friskoler viser et behov for en stramning af reglerne for oprettelse af nye frie grundskoler samt indførelse af nye redskaber og sanktioner i forbindelse med tilsynet med skolerne,” skriver Undervisningsministeriet i en mail til Altinget.

Ifølge Undervisningsministeriet vil de to partier i denne uge indkalde til forhandlinger på området.

Mere kontrol og sværere oprettelse
De nye stramninger skal gøre det sværere at oprette friskoler. Samtidig skal det gøres nemmere at lukke skoler, der ikke lever op til friskolelovens krav. 

Regeringen og DF vil også have et forbud mod anonyme donationer til friskolerne, mens en whistleblower-ordning skal gøre det nemt for friskolernes ansatte at fortælle om potentielle overtrædelser af loven.

”Vi vil have mere styr på de kommende skoler, og samtidig vil vi skærpe lovgivningen, så vi undgår, at friskoler bliver afhængige af økonomiske bagmænd, som det bl.a. blev afdækket i sagen om Nord-Vest Privatskole,” siger Dansk Folkepartis folkeskole- og kulturordfører Alex Ahrendtsen til Berlingske.

Undervisningsminister Merete Riisager kalder det i selvsamme avis trist men nødvendigt at stramme loven:

”Vi ønsker ikke at finansiere skoler, som ikke lever op til loven, og som modarbejder den demokratiske kultur, der ellers ligger i de frie skolers DNA. Det er som liberal og brændende tilhænger af muligheden for at oprette frie grundskoler meget trist og ærgerligt, at det er nødvendigt at skærpe lovgivningen.”

De nye stramninger vil ifølge udspillet gælde alle friskoler – muslimske såvel som ikke-muslimske.

NB: Se de otte konkrete forslag i faktaboksen øverst til højre.

Forrige artikel Trepartsaftale får ros: Her er reaktionerne Trepartsaftale får ros: Her er reaktionerne Næste artikel ”Jeg ville have kedet mig frygteligt meget i den folkeskole, vi har i dag” ”Jeg ville have kedet mig frygteligt meget i den folkeskole, vi har i dag”