Elever: Vi må aldrig lade politikerne pille ved det frie uddannelsesvalg

DEBAT: Forhandlingerne om at fordele elever på gymnasierne er i gang. Vi må aldrig lade politikerne pille ved det frie uddannelsesvalg, skriver repræsentanterne for handelsskole- og gymnasieeleverne.

Af Oliver Asmund Bornemann og Ingrid Kjærgaard
Formand for Landsammenslutningen af Handelsskoleelever og formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning 

Forhandlingerne om, hvordan man fremover skal fordele elever på landets gymnasier, er i gang.

Faldende ungdomsårgange, polarisering og elevflugt betyder, at centrale regler for fordeling er helt essentielle, hvis man fortsat vil sikre, at elever i udkantsdanmark ikke skal rejse i flere timer for at komme i skole, og at gymnasierne ikke mister deres dannende opgave hvor unge mødes på tværs.

En ny fordeling skal gøre op med konkurrencen mellem gymnasierne, samtidig med at eleverne garanteres opfyldelse af deres uddannelsesønsker. 

Blandt nogle aktører har der hersket frygt for, at man med en ny elevfordelingsmodel kommer til at trodse elevernes ønsker og fordele på tværs af uddannelsestyper.

Men vi må absolut ikke begynde at tvinge unge ind på uddannelser, de ikke søger. Vi må aldrig lade politikerne pille ved det frie uddannelsesvalg.

Undgår at samle eleverne i én pulje
Vi foreslår derfor, at eleverne som det allerførste, når de skal vælge efter grundskolen, fremover vælger uddannelsestype. 

Når den er valgt kan man altid ønske institutioner på livet løs – så længe de udbyder den valgte uddannelse. Det frie institutionsvalg har man aldrig kunne garantere, og det behøver vi faktisk heller ikke kunne.

Med modellen her kan vi imidlertid undgå at samle eleverne i én pulje og gå på kompromis med deres ret til at vælge uddannelse frit. Også med en ny elevfordelingsmodel.

Forudsætningen herfor er naturligvis, at vi samtidig styrker vejledningsindsatsen i de afsluttende år af grundskolen. Det nytter ikke noget, at unge, der måske vil være mere egnede til en erhvervsrettet ungdomsuddannelse, vælger det almene STX, fordi deres venner gør det, eller fordi de ikke fik en ordentlig introduktion til de særlige fag, som øvrige uddannelser kan tilbyde.

Unge skal ikke ofres i mangfoldighedskamp
Samtidig nytter det ikke noget, at unge bliver tvunget over på erhvervsuddannelser, bare fordi de manglede faglig motivation i grundskolen.

Unge skal kunne vælge lige præcis den ungdomsuddannelse, som de brænder for – det må vi ikke ofre i kampen for mangfoldigheden. 

Ved at ændre den måde, som de unge skal angive uddannelsesvalg på efter grundskolen, kan vi sikre, at vi fortsat bevarer det frie uddannelsesvalg.

Kombineret med en styrket vejledning kan vi sørge for, at flere unge havner på den ungdomsuddannelse, der passer lige præcis til dem.

Og med elevfordeling kan vi sikre mangfoldighed og udbud i udkanten. Det er altså ikke raketvidenskab. Det kræver blot politisk vilje. 

Forrige artikel Direktør: Praktikudfordringen handler om at fastholde eleverne Direktør: Praktikudfordringen handler om at fastholde eleverne Næste artikel Rektorer til politikere: I må ikke miste de uddannelsespolitiske visioner af syne Rektorer til politikere: I må ikke miste de uddannelsespolitiske visioner af syne
Aktører græder tørre tårer over lukkede råd

Aktører græder tørre tårer over lukkede råd

RÅD: Hverken gymnasielærerne eller rektorerne begræder, at børne- og undervisningsministeren har nedlagt råd om faglighed og demokratisk dannelse. DF raser til gengæld over beslutningen.