Debat

Erhvervsskoler: Vi glæder os til gymnasiereformen

DEBAT: "Lad nu ikke igen karakter-adgangskravet være den tue, der vælter et stort og gennemarbejdet læs," lyder det fra direktør i Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, der håber, at både blå og røde forhandlere denne gang når et forlig om gymnasiereformen.

Lars Kunov holder sammen med resten af gymnasiesektoren vejret, indtil gymnasiereformen er landet. 
Lars Kunov holder sammen med resten af gymnasiesektoren vejret, indtil gymnasiereformen er landet. Foto: Danske Erhvervsskoler
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Kunov
Direktør i Danske Erhvervsskoler

Alle Folketingets partier, bortset fra Alternativet, sidder fortsat ved forhandlingsbordet om en gymnasiereform. Det er glædeligt, og vi vælger at tro, at intet nyt er godt nyt. Så længe der forhandles, er der håb om, at de også bliver enige om et resultat.

Gymnasiesektoren har brug for, at det lykkes denne gang, så vi hurtigst muligt kan trække i arbejdstøjet og føre de politiske ambitioner og mål ud i virkeligheden.

Lars Kunov
Direktør, Danske Erhvervsskoler

Det er vores klare opfattelse, at der er en stærk politisk vilje til at nå et forlig hos både de blå og de røde forhandlere denne gang. Forhandlingssammenbruddet i 2015, hvor kun adgangskravet skilte parterne, har ingen tilsyneladende lyst til at gentage.

Derfor holder vi sammen med resten af gymnasiesektoren vejret og håber bare, at det også lykkes nu.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Godt udgangspunkt i forhandlingsoplægget
Der ligger efter vores mening et rigtig godt og gennemarbejdet forhandlingsudspil fra regeringen, som der da også fra starten har været stor opbakning til hovedparten af fra de fleste partier.  

Det er positivt, at der lægges op til en opstramning af studieretningerne, med bedre og mere direkte overgang til videregående uddannelser, styrkelse af fagligheden bl.a. med matematik B som obligatorisk fag i alle studieretninger, bortset fra de stærkt sproglige, yderligere ligestilling mellem hhx, htx og stx, og ønske om at styrke tilgangen til hhx og især htx og ikke mindst et styrket grundforløb med øget fokus på vejledning og introduktion til studieretningerne, så eleverne får et kvalificeret grundlag at træffe studieretning på.

Grundforløbet må ikke være kortere
Vi så helst, at man beholdt grundforløbet på et helt semester som nu, men vi har også forståelse for, at det nye grundforløb skal være lidt kortere end det nuværende. Dog håber vi, at regeringen kan opnå enighed om at fastholde et grundforløb på ca. tre måneders varighed, altså fra primo august til starten af november. Vælger man at forkorte det yderligere, fx til efterårsferien, som kun er 10 ugers undervisning, vil det være svært at få tid til det, der skal nås inden starten af studieretningsklasserne.

Samtidig skulle det nye grundforløb gerne tjene til at afklare flere elever, om de har valgt den rigtige ungdomsuddannelse. Bliver konklusionen, at en erhvervsuddannelse fx med eux er en bedre løsning, skal det også være praktisk muligt for eleverne at skifte. Eleverne må ikke opfatte det som besværligt eller et nederlag at vælge om. Ligesom de heller ikke bare skal proppes løbende ind på erhvervsuddannelserne, men tilbydes et egentligt introduktionsforløb. Samfundet har brug for flere på erhvervsuddannelserne, så de unge skal se det som et lige så attraktivt valg. Derfor håber vi, at politikerne vil finde overgangsløsninger og reel mulighed for at blive klædt på til at skifte, så vi ikke risikerer unødvendigt tidsspilde og risiko for, at elever falder helt ud.

Striden om dannelse
Tilbage til de positive elementer i forhandlingsudspillet er moderniseringen af dannelsesbegrebet, hvor regeringen opererer med fire almendannende kompetencemål. Det ved vi godt, at langt fra alle i den gymnasiale sektor er enige med os i.

Ovenstående tror vi på, at ansvarlige politiske partier på Christiansborg kan nå til en fælles, bred aftale om. Så blot en lille appel: Lad nu ikke igen karakter-adgangskravet være den tue, der vælter et stort og gennemarbejdet læs. Vi er fuldt opmærksomme på, at det kræver mere end almindelig god forhandlingsevne og kompromisvilje at få de politiske ender til at mødes om adgangskravet. Men gymnasiesektoren har brug for, at det lykkes denne gang, så vi hurtigst muligt kan trække i arbejdstøjet og føre de politiske ambitioner og mål ud i virkeligheden.

Vi glæder os til reformen er på plads.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00