Debat

Erhvervsskolereformen skal være virksomhedsrettet

DEBAT: En erhvervsskolereform skal tage bestik af den virkelighed, som virksomhederne befinder sig i, mener Claus Henriksen fra Plastindustrien. Derfor skal der indføres differentierede adgangskrav og en ny fast track-ordning til de målrettede elever.
Differentierede adgangskrav og en ny fast track-ordning til målrettede erhvervsskoleelever. Det er ingredienserne i Claus Henriksens forslag til erhvervsskolereformen.
Differentierede adgangskrav og en ny fast track-ordning til målrettede erhvervsskoleelever. Det er ingredienserne i Claus Henriksens forslag til erhvervsskolereformen. Foto: Plastindustrien/Pressefoto
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Reformen bør indeholde en fast track-ordning, så de meget målrettede elever har mulighed for at springe erhvervsuddannelsens første del af grundforløbet på 30 uger over og starte direkte på anden del; de fagspecifikke 10 ugers grundforløb.

Claus Henriksen
Chef for virksomhedsudvikling og uddannelse, Plastindustrien

Af Claus Henriksen
Chef for virksomhedsudvikling og uddannelse, Plastindustrien

I en analyse af de aktuelle forhandlinger om erhvervsskolereformen skriver Altinget.dk (13/10), at reformen formentlig ikke bliver vedtaget inden jul. Det bekymrer erhvervsskolerne, som forståeligt nok gerne ser forhandlingerne afsluttet hurtigst muligt.

Imidlertid er der også grund til bekymring over, at reformen formentlig ikke bliver det egentlige gennembrud, der for alvor gør erhvervsuddannelserne attraktive igen.

Vi risikerer at ende med en reform, som ikke løser den udfordring, at produktionsvirksomheder ikke kan få de tilstrækkelige faglærte medarbejdere for at kunne klare sig i den stadig større konkurrence fra udlandet.

Indfør differentierede adgangskrav
Regeringens reformudspil trækker dog i den rigtige retning, men hvis reformen for alvor skal flytte noget, så skal politikerne i langt højere grad tage bestik af den virkelighed, som de danske produktionsvirksomheder oplever netop nu.

Erhvervsuddannelserne er i dag ikke i stand til at imødekomme virksomhedernes konkrete behov for elever med et tilpas højt fagligt niveau.

Derfor er det et godt forslag, når regeringen vil indføre adgangskrav til erhvervsskolerne. Det vil få flere dygtige elever til at søge en erhvervsuddannelse.

Imidlertid mener vi, at det også er nødvendigt at indføre differentierede adgangskrav til grundforløbets anden og mere specialiserede del.

Eksempelvis vil danske plastvirksomheder have stor gavn af, at elever på plastmageruddannelsen også kan dokumentere kompetencer inden for engelsk og fysik/kemi. Det er oplagt at lade de forskellige faglige udviklingsudvalg fastsætte de specifikke adgangskrav.

Indfør fast track-ordning
Reformudspillet fra regeringen er heller ikke ambitiøst nok, når det kommer til at fremme målrettede og kompetente unge menneskers muligheder for at komme hurtigere igennem erhvervsuddannelsessystemet.

Vi ved af erfaring, at der findes målrettede elever, der efter 9. eller 10. klasse ved, at de vil være plastmagere.

Det vil være dræbende og demotiverende for disse elever, hvis de først skal igennem et langt indledende grundforløb på 30 uger, inden de kommer til deres faggrundforløb på 10 uger, hvilket er det, som ligger i reformoplægget.

Reformen bør derfor indeholde en fast track-ordning, så de meget målrettede elever (inden for de forskellige faggrupper) har mulighed for at springe erhvervsuddannelsens første del af grundforløbet på 30 uger over og starte direkte på anden del; de fagspecifikke 10 ugers grundforløb.

Der er ingen grund til at gøre elever unødigt skoletrætte ved at ’tvinge’ dem igennem et langt grundforløb, hvis de har evnerne til at starte direkte på grundforløbets anden del.

Hvis erhvervsskolereformen skal ende med at være en gevinst, både for de kommende generationer og for den danske konkurrenceevne, så skal forhandlingerne meget gerne ende med et mere virksomhedsorienteret resultat.

Der er et stykke vej endnu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00