Debat

FA: Brug SU-reformen til at skabe bedre anerkendelse og fleksible uddannelser

SU-DEBAT: "SU'en er et oplagt redskab til at styre studerendes incitament til at komme hurtigere gennem studierne. Men det er et redskab, der skal bruges med omtanke," skriver Mariane Dissing, nyudnævnt administrerende direktør for FA. Læs hendes indspark i SU-debatten her.
Mere erhvervsrettede universitetsuddannelser skal gøre det attraktivt for virksomhederne at ansætte bachelorer, mener Mariane Dissing, FA.
Mere erhvervsrettede universitetsuddannelser skal gøre det attraktivt for virksomhederne at ansætte bachelorer, mener Mariane Dissing, FA.Foto: Pressefoto/Finanssektorens Arbejdsgiverforening
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Mariane Dissing
Administrerende direktør for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

Regeringen barsler med et oplæg om ændringer af SU og om tidligere færdiggørelse af studierne. Der er nok af udfordringer at tage fat på. På det videregående uddannelsesområde vil jeg foreslå regeringen en kombination af at reducere SU'en, undgå dobbeltuddannelse og skabe mere fleksible universitetsuddannelser.

Det er ikke længere helligbrøde at foreslå, at SU'en skal reformeres. Selv mange studerende ser positivt på en alternativ finansiering af studietiden end i dag, viser en undersøgelse fra tænketanken DEA. SU'en er et oplagt redskab til at styre studerendes incitament til at komme hurtigere gennem studierne. Men det er et redskab, der skal bruges med omtanke. Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvad der sker, hvis der blive skåret i SU'en. Afholder det flere fra at begynde en uddannelse, sætter det tempoet op hos de studerende, eller går tempoet ned, fordi de bliver nødt til at arbejde mere ved siden af studierne?

Kun SU til normeret studietid
Derfor giver det god mening at fjerne det såkaldte "fjumreår", så der kun er SU til den normerede studietid og ikke som nu et ekstra år. Særligt på de korte og mellemlange videregående uddannelser virker et helt års ekstra SU overflødigt. I stedet for fjumreåret skal det være muligt at få et SU-lån. Så kan de unge stadig "fjumre" og skifte studie uden at mangle penge. Vigtigst af alt vil det give de studerende større incitament til at blive færdige med studiet til tiden.

Besparelsen ved at fjerne fjumreåret bør blandt andet bruges til at oprette en central enhed, der skal opsamle og kvalitetssikre meritaftaler og realkompetencevurderinger. Det skal sikre, at alle kompetencer opnår størst mulig anerkendelse, og at så mange kompetencer som muligt bliver meriteret og godskrevet i uddannelserne. At undgå dobbeltuddannelse er en simpel og rationel metode til at reducere den enkeltes uddannelsestid.

Gør op med traditionerne
Samtidig skal der gøres op med traditionerne. Mere erhvervsrettede universitetsuddannelser skal gøre det attraktivt for virksomhederne at ansætte bachelorer. Efter nogle år på arbejdsmarkedet vil bachelorerne være mere motiverede og målrettede i forhold til at læse en kandidatuddannelse. Derfor skal det være muligt at læse kandidatuddannelser på deltid ved siden af arbejdet. Det handler ikke om at skabe nye uddannelser, men om at tilrettelægge de eksisterende mere fleksibelt og se dem i sammenhæng med arbejdsmarkedet.

Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) repræsenterer pengeinstitutter, forsikrings- og pensionsselskaber, realkreditinstitutter og finans/it-virksomheder.

Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvad der sker, hvis der blive skåret i SU'en. Afholder det flere fra at begynde en uddannelse, sætter det tempoet op hos de studerende, eller går tempoet ned, fordi de bliver nødt til at arbejde mere ved siden af studierne?

Mariane Dissing
Administrerende direktør for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00