Fast hånd over for udkantskoler

SKÆVHED: Troels Lund Poulsen (V) vil ikke holde sig tilbage med at sætte skoler, der klarer sig dårligere end gennemsnittet, under skærpet tilsyn.

Hvis kommunerne ikke gør noget ved vedvarende dårlig kvalitet, kan der pålægges en handlingsplan fra undervisningsministeren.

Troels Lund Poulsen (V)
Undervisningsminister
Fakta
I Landdistriktsredegørelsen fra 2009 bliver 16 kommuner kategoriseret som "udkantskommuner".

Karaktergennemsnittet i folkeskolens obligatoriske afgangsprøver er i udkantskommunerne faldet fra 6,1 i 2008 til 6,2 i 2010.

Gennemsnittet for hele landet var 6,4 både i 2009 og 2010.


Kilde: Undervisningsministeriet
Undervisningsministeren vil fremover sætte ind med særligt tilsyn over for skoler, som gentagende gange klarer sig dårligere end gennemsnittet. Sådan lød meldingen fra undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) på et samråd i Uddannelsesudvalget tirsdag.

"Der skal ikke være tvivl om, at hvis skoler præsterer bekymrende lavt, vil det give anledning til en opfølgning. Så kan jeg vist ikke sige det meget mere tydeligt," sagde Troels Lund Poulsen på samrådet.

Tiltag er sat i gang
Karaktergennemsnittet ved folkeskolens afgangsprøver er lavere for elever fra skoler i "udkantskommuner" end gennemsnittet. Det bekymrer oppositionen, som på samrådet ville have svar på, hvordan ministeren vil sikre, at alle børn har adgang til en grunduddannelse af høj niveau, uanset hvor i landet de bor.

Ministerens svar lød, at der vil blive sat ind med skærpet tilsyn og handlingsplaner over for de skoler, der gennem længere tid klarer sig dårligt. Det gælder, uanset om skolen ligger på landet eller i byen.

Troels Lund Poulsen påpegede, at regeringen med sin Ungepakke 2 fra 2010 har sat gang i en række initiativer, der skal give større faglighed i folkeskolen. Han fremhævede blandt andet seks timers skoledag og nationale test som redskaber, der skal forbedre fagligheden i skolerne både på landet og i byerne.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00