Debat

FH til regeringen: Skru op for danskundervisning i forslag om fuldtidsaktivering

DEBAT: Flygtninge, der deltager i virksomhedspraktik, deltager mindre i sprogundervisning, og det betyder, at jobchancerne på længere sigt forværres, skriver Ejner K. Holst. Det skal regeringen huske i nyt udspil.

Det er afgørende, at danskundervisningen for flygtninge og indvandrere opprioriteres som del af forslaget om 37 timers aktivering, skriver Ejner K. Holst. 
Det er afgørende, at danskundervisningen for flygtninge og indvandrere opprioriteres som del af forslaget om 37 timers aktivering, skriver Ejner K. Holst. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejner K. Holst
Næstformand i FH

At kunne dansk på et rimeligt niveau er afgørende for at få adgang til de fleste job i Danmark.

Ejner K. Holst
Næstformand i FH

Regeringen vil inden for de næste måneder præsentere et udspil til, hvordan flere flygtninge og indvandrere med 37 timers aktivering kan komme i job. Det bakker vi fra FH helt op om. Der er brug for, at vi sætter ind med en grundig og kvalitativ indsats for at få flere flygtninge og indvandrere i job.

Men regeringen bør hæfte sig ved en ny rapport fra VIVE, som har undersøgt betydningen af de tilbud, som flygtninge får i dag. Resultatet viser, at flygtninge, der deltager i virksomhedspraktik i løbet af det første år, deltager mindre i danskundervisningen og derfor får lavere karakterer i dansk – hele 1,5 til 2 karakterer lavere.

Det betyder for det første, at flygtninge, der har deltaget i virksomhedspraktik, ikke har bedre chancer for at komme i job - i forhold til dem der ikke har deltaget – målt efter et år. Endnu vigtigere betyder det også, at de på længere sigt, har dårligere muligheder for at komme i job på grund af de klart ringere sprogkundskaber.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Bevidstløs virksomhedspraktik
På den baggrund er det helt afgørende, at regeringens forslag om 37 timers aktivering ikke må føre til en bevidstløs udvidelse af virksomhedspraktik for flygtninge. Det kan man desværre frygte, at det vil blive, da virksomhedspraktik er nemt og billigt for kommunerne. I mange tilfælde er det bare ikke det rette redskab.

Samtidig er det helt afgørende, at danskundervisningen for flygtninge og indvandrere bør opprioriteres som del af forslaget om 37 timers aktivering. At kunne dansk på et rimeligt niveau er afgørende for at få adgang til de fleste job i Danmark.

Ligesom det er vigtigt at have nogle faglige kompetencer. Det bedste vil være, at flygtninge deltager i danskundervisning samtidig med, at de er aktive på arbejdsmarkedet, for det giver erfaringsmæssigt gode resultater.

Det er klart, at øget danskundervisning ikke vil være gratis – det kræver en investering. Til gengæld vil det kunne betale sig. Et svar fra beskæftigelsesministeren (fra august i år) viser, at hver gang en flygtning på selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse kommer i job, så giver det en merindtægt til det offentlige på cirka 220.000 kroner årligt.

Derfor en klar opfordring til regeringen om at skrue op for sprogundervisning til flygtninge og indvandrere som en del af forslaget om fuldtidsaktivering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00