Forældet struktur svækker erhvervsakademierne

ANBEFALING: Snæver lovgivning svækker virksomhedernes samarbejde med erhvervsakademierne, viser ny undersøgelse fra DEA, som anbefaler, at loven ændres.
Erhvervslivet skal have mere indflydelse på, hvad der undervises i på erhvervsakademierne, lyder anbefalingen fra DEA.
Erhvervslivet skal have mere indflydelse på, hvad der undervises i på erhvervsakademierne, lyder anbefalingen fra DEA.Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Fakta
Ifølge lovgivningen skal bestyrelsen udpege et uddannelsesudvalg for hver grunduddannelse og efter- og videreuddannelser. Udvalgene skal rådgive om uddannelsernes indhold, profil, kvalitet og relevans samt om den regionale uddannelsesdækning.

Udvalgene har 10-12 medlemmer og sammensættes af personer med kompetence inden for udvikling og kvalitetssikring af uddannelsesområdet og personer med kendskab til arbejdsmarkedet.

Udvalgene skal have repræsentanter for arbejdsgivere og arbejdstagere fra uddannelsens arbejdsmarked, personer med faglig indsigt, repræsentanter for de adgangsgivende uddannelser, repræsentanter for den for uddannelsen relevante forskningssektor, repræsentanter for uddannelsens praktikområde samt personer med en bredere indgangsvinkel til uddannelsen. 

To af medlemmerne udpeges blandt akademiets medarbejdere og nyder tillidsmandsbeskyttelse mod eksempelvis fyring.

To medlemmer udpeges af de studerende.


Kilde: Lov om erhvervsakademier for videregående uddannelser
Det går godt med erhvervsakademierne. Det kan betale sig for samfundet, at danskerne tager en kort videregående uddannelse, viser en ny undersøgelse fra tænketanken DEA, og der bliver stadig flere og flere akademiuddannede.

Men hvis erhvervsakademierne skal blive ved med at sikre relevant arbejdskraft lokalt, så skal akademierne ruppe neglene, lyder advarslen også. Der skal gang i udviklingsarbejdet, og uddannelserne skal i højere grad knyttes sammen med aftagerne, forklarer konsulent i DEA Magnus Balslev Jensen, som har været med til at lave undersøgelsen.

"Virksomhederne har et unikt kendskab til udfordringerne på arbejdsmarkedet, og de ved, at verden ændrer sig utroligt hurtigt, for det er virksomhederne udsat for til daglig. Derfor skal erhvervsakademierne have samme omstillingsparathed," siger han.

Kontakt til erhvervslivet
Og den største hæmsko for samarbejdet med virksomhederne ligger i lovgivningen, forklarer han. Hver uddannelse på erhvervsakademierne skal ifølge loven have et udddannelsesudvalg, og at det skal være sammensat af blandt andet repræsentanter for arbejdsmarkedets parter og de uddannelsesinstitutioner, som leverer elever. Og de medlemmer tager pladsen fra virksomhederne, som burde spille en langt større rolle, lyder det fra Magnus Balslev Jensen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00