Huspriserne holder lærerne fra Gribskov

LÆRERMANGEL: Gribskov Kommune har landets største andel af ikke-læreruddannede blandt kommuneskolernes undervisere. Hver fjerde er ikke uddannet lærer, og det er husprisernes skyld, siger politiker.
Foto: colourbox.com
Torbjørn Næs Bertelsen

Forestil dig en skole, hvor hver fjerde lærer ikke er uddannet inden for lærerfaget. Det er virkeligheden i den nordsjællandske kommune Gribskov.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Danmarks Lærerforening om lærermangel er Gribskov den kommune i Danmark, der har den største andel af ikke-læreruddannede i kommunens skoler.

Birgitte Brinkløv (V) er formand for Børneudvalget i Gribskov Kommune. Hun har det politiske ansvar for kommunens skoler.

Birgitte Brinkløv, hvorfor er 24 pct. af jeres læreransatte ikke uddannede lærere?

"Vi er en af de kommuner, der har svært ved at skaffe kvalificeret lærerkraft til kommunen. Vi ligger langt fra seminarier og har svært ved at være attraktive over for lærerne. Især er det svært at tiltrække nyuddannede lærere, da huspriserne her i Nordsjælland ligger i det høje leje."

Andelen af ikke-uddannede lærere i Gribskov er steget fra 21 til 24 pct. på et år. Hvorfor?

"Det kan jeg ikke sige. Jeg har et indtryk af, at man mange steder ikke kan skaffe de lærerkræfter, man skal bruge. Det er ofte i områder, som ligger langt væk, hvor man oplever, der er problemer. Det er jo præcis det, vi oplever."

Vi er en af de kommuner, der har svært ved at skaffe kvalificeret lærerkraft til kommunen. Vi ligger langt fra seminarier, og har svært ved at være attraktive over for lærere, som gerne vil arbejde.

Birgitte Brinkløv (V)
Formand for Børneudvalget i Gribskov Kommune

Hvis hver fjerde ansat i skolerne ikke er læreruddannet, hvad er de så uddannet som?

"Vi har en professor fra den tidligere Landbohøjskole (nu KU Life, red.), som nu underviser i biologi. Vi har ingeniører og cand.mag.er. Vi har også nogle pædagoger, som har taget nogle linjefag. De har jo i udpræget grad den pædagogiske side med sig, men med et linjefag får de kombineret deres evner og kan undervise i vores folkeskole. Mange af dem, vi har ansat, er folk, der er på en merituddannelse. Vi forsøger at skabe en skare af velkvalificerede mennesker på vores skoler."

Hvad er konsekvensen rent fagligt af, at en fjerdedel af kommunens skoleansatte ikke er uddannet som lærere?

"Det har jeg meget svært ved at sige noget om."

Hvad gør I for at få flere uddannede lærere til at flytte til Gribskov?

"Vi har etableret en lærertidsaftale, som er meget fordelagtig. Den er god i forhold til forberedelsestid, undervisningstid og mødetid. Aftalen har fungeret som forbillede for rigtig mange andre kommuner, som arbejder med de samme udfordringer, som vi har i Gribskov. Dog kan vi ikke gøre noget ved huspriserne her i Nordsjælland, som er meget høje. Det kan være svært for nyuddannede at etablere sig heroppe, og det er selvfølgelig en omstændighed, vi må arbejde ud fra."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00