Debat

Konservative: Tvungen lektiehjælp er spild af tid – gør den frivillig

DEBAT: Det skal være op til forældrene selv at vurdere, om deres børn har brug for ekstra hjælp til matematik eller dansk eller i stedet skal have lov til at bruge deres eftermiddage på at gå til fodbold eller håndbold, skriver Brigitte Klintskov Jerkel.

En ny rapport viser, at én ud af ti elever i 7.-9. klasse ikke får tilstrækkelig hjælp til lektierne i skolen eller i hjemmet.
En ny rapport viser, at én ud af ti elever i 7.-9. klasse ikke får tilstrækkelig hjælp til lektierne i skolen eller i hjemmet.Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brigitte Klintskov Jerkel
Undervisningsordfører hos Det Konservative Folkeparti

25 elever til én lærer. Det giver sig selv: Der er ikke mange minutter til hvert barn, når de skal have hjælp til brøker og kommaer i lektiecaféen i skolen.

En lektiecafé, som de vel at mærke er tvunget til at møde op i, uanset om de får den hjælp, de skal have, eller ej. Det synes vi hos Det Konservative Folkeparti er grotesk.

En omfattende rapport fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, har netop undersøgt virkningen af den obligatoriske lektiehjælp, som blev indført med skolereformen i 2015.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Og konklusionerne er nedslående, men ikke overraskende.

Blandt andet viser den, at én ud af ti elever i 7.-9. klasse ikke får tilstrækkelig hjælp til lektierne i skolen eller i hjemmet. Det er ikke godt nok – målet med at indføre lektiehjælp og faglig fordybelse var at få alle med.

Hvis vi giver eleverne mulighed for at til- og fravælge lektiehjælpen efter behov, så sparer vi de stærke elever for at spilde tiden, mens den enkelte lærer får bedre tid til at koncentrere sig om de elever, som virkelig har brug for det.

Brigitte Klintskov Jerkel
Undervisningsordfører, Det Konservative Folkeparti

Allerede før de obligatoriske lektiecaféer blev indført, sagde et flertal af de danske folkeskolelærere, at det var en dårlig idé. Argumentet var, at de svage elever blev taberne. For kvaliteten i lektiehjælpen daler, desto flere elever der skal have hjælp. Det er svært, hvis ikke umuligt, at yde effektivt hjælp til alle.

Vi skulle have lyttet til lærerne, for de har ret.

39 procent slapper af i lektiecaféen
Hos Det Konservative Folkeparti sagde vi det dengang, og vi siger det nu: Tvungen lektiehjælp er ikke en god idé – den skal være frivillig.

Hvis vi giver eleverne mulighed for at til- og fravælge lektiehjælpen efter behov, så sparer vi de stærke elever for at spilde tiden, mens den enkelte lærer får bedre tid til at koncentrere sig om de elever, som virkelig har brug for det.

Samme rapport viser, at knap 39 procent af eleverne i 2016 brugte tiden i lektiehjælpen til at slappe af. Det er en stigning fra 2015, hvor det var godt 35 procent.

Det kan ikke være rigtigt, at vi tvinger børnene til at være i skole til langt ud på eftermiddagen, for at mere end en tredjedel af eleverne kan sidde og slappe af. Det kan de ligeså godt gøre derhjemme.

Vi mener, at familierne bør råde over deres egen fritid. Det skal skolerne ikke bestemme. Det er fint, at børnene går i skole, når det handler om det faglige. Men fritidsaktiviteter skal foregå i fritiden, og familierne skal selv have frihed til at indrette deres hverdag.

Det skal være op til forældrene selv at vurdere, om deres børn har brug for ekstra hjælp til matematik eller dansk, eller i stedet skal have lov til at bruge deres eftermiddage på at gå til fodbold eller håndbold.

Jeg arbejder for mere frihed til familierne – første skridt er, at vi får afskaffet den tvungne lektiehjælp og gør den frivillig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brigitte Klintskov Jerkel

MF (K), byrådsmedlem, Greve
socialrådgiver

0:000:00