Se pressemødet: Corona er ikke længere en samfundskritisk sygdom

Fra tirsdag d. 1. februar kategoriseres corona ikke længere som en samfundskritisk sygdom, og dermed bortfalder alle restriktioner samme dag.

Mads Outzen

“Pandemien er her stadig, men med det, vi ved nu, så tør vi godt og tro på, vi er igennem det meste”, sagde en tydeligt glade Mette Frederiksen på pressemødet.

Den besked kunne Mette Frederiksen fortælle den danske befolkning 687 dage - og 26 pressemøder - efter hun første gang lukkede Danmark ned d. 11. marts 2020.

Regeringen og Folketingets epidemiudvalg har fulgt Epidemikommissionens indstillinger fra tidligere på ugen, og fra tirsdag d. 1. februar kategoriseres corona ikke længere en samfundskritisk sygdom. Dermed vil det ikke være muligt at bevare de nuværende restriktioner, og de bortfalder derfor. Den eneste restriktion som forsætter i foreløbig fire uger, er kravet om test og isolation efter indrejse i Danmark.

Der var i det hele taget en nærmest lettet stemning på aftenens pressemøde, hvor Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, storsmilende deklarerede, at det dog ikke kunne love, at han ikke ville indtage skærmen en anden gang i bedste sendetid.

Enormt høj immunitet i Danmark

Der er ifølge sundhedsmyndighederne to primære grunde til, at det er forsvarligt at fjerne alle restriktionerne fra på tirsdag.

Den ene har at gøre med Omikrons natur. Det er en mildere udgave af vira, som hos langt de fleste giver et mildt forløb, hvilket ses tydeligt i indlæggelsestallene.

“Den anden kæmpestore grund til, vi står her i dag. Det er immuniteten. Den immunitet vi får fra vacciner, men også den vi får fra smitten”, sagde Søren Brostrøm og fortsatte “der er mindst 1,5 mio. og måske det dobbelte, som har været smittet med den her variant.” 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00