LO og FTF vil presse virksomheder til flere praktikpladser

FORSØGSORDNING: For at skaffe flere praktikpladser vil LO og FTF gennemføre obligatorisk screening af store virksomheder og offentliggøre resultatet. Men DA afviser at sætte virksomheder ”i gabestokken.”

LO og FTF vil hjælpe flere unge til en praktikplads ved at gennemføre obligatoriske screeninger af store virksomheder - og herefter offentliggøre resultatet.
LO og FTF vil hjælpe flere unge til en praktikplads ved at gennemføre obligatoriske screeninger af store virksomheder - og herefter offentliggøre resultatet.Foto: Colourbox
Erik Bjørn Møller

Men problemet er ikke manglende vilje fra virksomhedernes side – men i virkeligheden, at der er for få kvalificerede ansøgere.

Simon Neergaard-Holm
Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening
Fakta
Ifølge LO og FTF mangler omkring 8.500 elever på erhvervsuddannelserne en ordinær praktikplads, og så sent som i januar vurderede Undervisningsministeriet, at der er potentiale for 33.000 ekstra praktikpladser i de danske virksomheder. Nu vil hovedorganisationerne forløse en del af potentialet ved at gennemføre obligatoriske screeninger af store virksomheder og derefter offentliggøre resultaterne. En ny beregningsmetode fra Undervisningsministeriet har dog også halveret antallet af de unge, der står i kø efter en praktikplads. Unge, der er i et grundforløb på uddannelsen, skal ikke tælles med længere - og det har bragt antallet af elever, der venter på en praktikplads, ned på ca. 2.800. Dansk Industri iværksatte for nylig operation praktikplads, hvor en særlig arbejdsgruppe ringer rundt til landets 1.000 største virksomheder i håbet om at få oprettet flere praktikpladser.

Trods utallige forsøg på at løse problemerne med mangel på praktikpladser til unge på erhversuddannelserne, udebliver effekten stadig.

Derfor lægger LO og FTF nu op til at gå helt nye veje for at komme manglen på praktikpladser til livs.

I ét af punkterne i hovedorganisationernes kampagne med 22 forslag til politikerne lægger LO og FTF op til en ny forsøgsordning med obligatoriske screeninger af store virksomheder for at få afdækket, hvor der kan skabes flere praktikpladser.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00