Nedergaard afviser VUC-lukninger

LUKNING: Undervisningsministeren mener ikke, at en besparelse på knap 25 procent af VUC's omsætning vil betyde lukkede afdelinger. Hun understreger tværtimod de gode udviklingsmuligheder.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) føler sig ikke overbevist om, at en besparelse på 25 procent vil betyde lukning af én eneste VUC-afdeling. VUC selv advarer mod, at op til 20 afdelinger må lukke grundet besparelserne.
Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) føler sig ikke overbevist om, at en besparelse på 25 procent vil betyde lukning af én eneste VUC-afdeling. VUC selv advarer mod, at op til 20 afdelinger må lukke grundet besparelserne.Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl

Undervisningsminister Tina Nedergaard mener ikke, det er sikkert, at en eneste VUC-afdeling vil lukke, efter at regeringen og Dansk Folkeparti sparer knap en halv milliard kroner på VUC-området. Lederforeningen for VUC og VUC Bestyrelsesforeningen mener ellers, at besparelserne, som svarer til 25 procent af VUC's omsætning, vil betyde, at 20 afdelinger potentielt må lukke.

"Jeg er ikke overbevist om, at en eneste afdeling lukker i 2011, for besparelserne betyder, at vi når samme aktivitetsniveau næste år, som vi havde i 2009 og som er historisk højt," sagde ministeren på et samråd i Uddannelsesudvalget og tilføjede, at hun "ingen anelse har om", hvilke konsekvenser besparelserne i både genopretningspakken og årets finanslov vil få.

Udover generelle besparelser på området, så ændrer regeringen blandt andet også prisen for at gå på et VUC-kursus. Nu skal både efterlønnere og pensionister, men også personer med uddannelse over ungdomsuddannelsesniveau selv skal betale langt mere for et kursus end tidligere.

Ingen gratis spansk-kurser fra staten
Det forventer VUC-sektoren vil betyde en betydelig nedgang i antallet af kursister som er på pension eller efterløn - og den manglende indtægt fra den gruppe vil få konsekvenser for gruppen af unge kursister, som regeringen ellers gerne ser får en uddannelse. Og konsekvenserne vil ramme skævt i landet, lyder kritikken fra Arbejdsmarkedsudvalgets næstformand Leif Lahn Jensen (S).

"De lukningstruede afdelinger ligger netop i det, vi så ofte kalder Udkantsdanmark, og det er dele af landet, hvor folk ikke er så veluddannede, som de er i andre dele af landet, og derfor rammer det hårdere og vil sætte dem endnu længere bagud," siger han.

Men i en økonomisk krise må man prioritere, og det har regeringen gjort, lyder det fra undervisningsministeren.

"Vi prioriterer at tage fra pensionister, som går på spansk-kursus, for i stedet at give unge mulighed for at tage en uddannelse. Det er isoleret set en forringelse for pensionisterne, men pensionisterne er også afhængige af, at de unge er veluddannede i fremtiden, for det er dem, som skal forsørge dem," siger hun.

Ministeren forventer et bredt udbud af uddannelser også i yderområderne, og fremhæver, at VUC-centrene har mange udviklingsmuligheder, hvis de omstiller sig og fokusere på at uddanne unge mennesker - en proces, som Tina Nedergaard er sikker på, at uddannelsesstederne alle er i gang med og har succes med.

VUC er mere end spansk-kurser
Den fordelingstankegang er unfair, lyder det fra Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, som organiserer blandt andet undervisere på VUC. Hun mener, at regeringen negligerer en stor gruppe mennesker, som har gjort sin pligt og arbejdet i mange år, for VUC-kurser er meget mere end de spansk-kurser, som ministeren nævner.

"Man fratager mennesker muligheden for for eksempel at lære it på et basalt niveau, som de aldrig har lært før, og som er nødvendige for at håndtere hverdagen i et samfund, hvor vi digitaliserer mere og mere," siger hun og nævner SKAT som eksempel.

Besparelserne på VUC-området er en del af flere besparelser på efter- og videreuddannelsessektoren. Læs her kritikken fra Danske Erhvervsskoler og VEU-centrene, som mener, det vil ramme den danske konkurrenceevne hårdt.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00