Nu kan borgere sende forslag direkte i Folketingssalen

BORGERFORSLAG: Onsdag gik portalen borgerforslag.dk i luften. Her kan alle borgere med 50.000 underskrifter i ryggen få et forslag til afstemning i Folketingssalen.

Går man med tanken om, at noget i samfundet er galt eller burde ændres, så kan man nu stille forslaget direkte i Folketinget.

Onsdag åbnede borgerforslag.dk, hvor stemmeberettigede borgere kan logge ind med NemID og cpr-nummer og oprette forslag til Folketinget.

Får forslaget 50.000 underskrifter, skal politikerne tage stilling til det i Folketingssalen.

”Det er en helt ny form for borgerinddragelse, som giver demokratiet et ekstra pift. Det bliver spændende at se, hvilke forslag bliver sendt ind, og hvilke der opnår mange støtter,” siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i en pressemeddelelse.

Forslaget blev først stillet i 2016, da regeringen kun bestod af Venstre.

Splittet regering
Venstre var imod forslaget dengang, og da Liberal Alliance og Konservative blev en del af VLAK-regeringen, blev uenigheden tydelig.

Det er udsædvanligt, at regeringspartier stemmer forskelligt, men Liberal Alliance og Konservative stod fast på at stemme for.

”De borgerdrevne forslag bygger på et flertal i Folketinget, der eksisterede inden regeringsdannelsen, og flertal før er flertal efter," skrev økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en mail til Altinget i oktober 2017.

Efterfølgende ændrede Venstre holdning og stemte for forslaget sammen med samtlige partier i Folketinget i december 2017.

Socialdemokratiet havde også været imod, men endte ligesom Venstre med at stemme for, og derfor åbnede hjemmesiden onsdag.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Danmarkskort: Hvilke kommuner får flest statsjob i forhold til indbyggertallet? Danmarkskort: Hvilke kommuner får flest statsjob i forhold til indbyggertallet? Næste artikel Ny gruppe skal hjælpe Riisager med at forenkle praktikområdet Ny gruppe skal hjælpe Riisager med at forenkle praktikområdet
Kritik af regeringen: Sylter 10. klasse

Kritik af regeringen: Sylter 10. klasse

KRITIK: Dansk Erhverv, DA, Venstre, DF og Radikale efterlyser svar fra regeringen om 10. klasses fremtid. I 2018 besluttede et bredt flertal at se på en erhvervsretning af 10. klasse, men regeringen sidder på hænderne, lyder kritikken.