Peter Hummelgaard ny ligestillingsminister

ROKADE: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) får nu tilføjet ligestilling til sit ressortområde. Støttepartierne håber på, at placeringen i et tungt ministerium vidner om, at regeringen vil prioritere ligestilling højere.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog FriisCecilie Toft

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kan nu tilføje minister for ligestilling til sin titel.

Det står klart, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag eftermiddag har meddelt den nye fordeling af ministerposter i kølvandet på fødevare- og ligestillingsminister Mogens Jensens beslutning om at trække sig som følge af minkskandalen.

Læs også

Peter Hummelgaard blev udnævnt som beskæftigelsesminister i juni 2019 og har blandt andet stået bag den højt profilerede Arne-reform.

Den første minister for ligestilling blev udnævnt af statsministeren Poul Nyrup Rasmusssen i 1999, men området har siden levet en omtumlet tilværelse som kastebold mellem forskellige ministerier - herunder Klima- og Energiministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet, By- og Boligministeriet, Socialministeriet, Kirkeministeriet og senest altså Fødevareministeriet.

Støttepartier håber på højere prioritering
Blandt støttepartierne vækker det begejstring, at ansvaret for ligestillingsområdet nu placeres i Beskæftigelsesministeriet.

"Ligestilling har alt for ofte været placeret i et hjørne, så det er vigtigt, at det nu kommer hen i et af de tunge ministerier," siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.

Hun håber, at det er udtryk for, at regeringen vil tillægge ligestilling større betydning.

"Der er nogle vigtige dagsordener såsom arbejdsmiljø, barselsforhandlinger, der snart skal i gang, og ligeløn. Så der bliver et rigtig godt samspil mellem hans post som beskæftigelsesminister og nu også som ligestillingsminister," siger Victoria Velasquez.

Sidste gang titlen var koblet sammen med Beskæftigelsesministeriet var i 2009-2010, hvor Inger Støjberg (V) var beskæftigelses- og ligestillingsminister.

Radikale har kritiseret regeringen skarpt for ikke at gøre nok på ligestillingsområdet og efterlyst et selvstændigt ligestillingsministerium. Placeringen hos Peter Hummelgaard falder dog i god jord.

"Vi har et kønsopdelt arbejdsmarked, store lønforskelle mellem kvinder og mænd og så har vi lige haft en sexisme-debat, som endnu ikke er blevet til konkret lovgivning. Så på den måde giver det rigtig god mening, og jeg håber, at vi vil se en minister, som løfter området mere, end det hidtil er sket i et blandet landhandel-ministerium," siger ligestillings- og beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Masser at tage fat på
De forestående forhandlinger om barsel og øremærket barsel til fædre er også en god grund til at placere ligestilling hos Beskæftigelsesministeriet, mener Samira Nawa.

"Det er en myte, at vi har ligestilling i Danmark. Der er masser at gøre, og der er brug for, at der er nogen, der tager opgaven alvorligt. Og jeg kan se mange gode grunde til, at det ligger i Beskæftigelsesministeriet," siger hun.

SF tolker også rokaden som en opprioritering af ligestilling fra regeringens side.

"Mogens Jensens ministerområder var ikke nogle, der hang sammen med ligestilling. På den måde har vi ikke kunnet bruge det til så meget. Jeg håber, at man nu får mere føling med, hvordan vi får bedre ligestilling på arbejdsmarkedet, for det er her, vi ser virkelig store udfordringer," siger ligestillingsordfører Astrid Carøe.

Også Venstre har savnet handling på ligestillingsområdet under Mogens Jensen.

"Så jeg håber, at Hummelgaard er mere optaget af ligestillingsområdet. Den socialdemokratiske regering vil ikke rigtig se alt det med social kontrol og indvandrerkvinder, der står uden for arbejdsmarkedet, og som er underlagt en masse tvang, som et ligestillingsproblem. Det er det altså, hvilket jeg vil blive ved med at minde ham om," siger ligestillingsordfører Fatma Øktem.

Dokumentation

Kastebold mellem ministerier
Den første minister for ligestilling blev udnævnt af statsministeren Poul Nyrup Rasmusssen i 1999, men området har siden levet en omtumlet tilværelse som kastebold mellem forskellige ministerier.

Placering i ministerier:

1999-2000: By- og Boligministeriet, Jytte Andersen (S)

2000-2001: By- og Boligministeriet, Lotte Bundsgaard (S)

2001-2004: Socialministeriet, Henriette Kjær (V)

2004-2007: Socialministeriet, Eva Kjer Hansen (V)

2007-2009: Velfærdsministeriet, Karen Jespersen (V)

2009-2010: Beskæftigelsesministeriet, Inger Støjberg (V)

2010-2001: Klima- og Energiministeriet, Lykke Friis (V)

2011-2014: Ligestillings- og Kirkeministeriet, Manu Sareen (R)

2014-2015: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold, Manu Sareen (R)

2015-2016: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Ellen Trane Nørby (V)

2016-2018: Udenrigsministeriet, Karen Ellemann (V) som minister for ligestilling.

2018-2019: Fiskeri, Ligestilling og Nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen (V).

2019-2020: Fødevare- og Ligestilling, Mogens Jensen (S)

2020-?: Beskæftigelsesministeriet, Peter Hummelgaard (S)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00