Politikere vil have færre gymnasieelever

STX: For mange unge tager en studentereksamen, er der bred enighed om i uddannelsesverdenen. Mange unge vælger gymnasiet per automatik og ender på den måde på en uddannelse, som ikke passer til dem.
For mange unge vælger det almene gymnasium, når de tager en ungdomsuddannelse, mener både rektorer, elever, politikere og erhvervsliv.
For mange unge vælger det almene gymnasium, når de tager en ungdomsuddannelse, mener både rektorer, elever, politikere og erhvervsliv.Foto: colourbox.com

Vi vil komme til at mangle faglærte i fremtiden, og derfor har vi brug for dygtige unge mennesker, der går den faglærte vej.

Charlotte Rønhof
Forskningspolitisk chef, DI
Fakta

SÅ MANGE SØGER

I 2010 steg antallet af ansøgere til stx med 6,9 procent i forhold til året før.

I år er antallet af ansøgere steget med 5,3 procent i forhold til året før.

Også på HF stiger antallet af ansøgere.


Kilde: Danske Regioner
Der er for mange unge, som tager en studentereksamen fra det almene gymnasium, mener både politikere, gymnasier, elever og erhvervsliv.

Blandt den store gruppe unge, som tager en almen studentereksamen, er der mange, som ville passe bedre ind på en anden ungdomsuddannelse, mener Jens Boe Nielsen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening.

"Der er en for stor andel, som vælger det almene gymnasium, når de tager en ungdomsuddannelse. Vi bruger rigtig mange ressourcer på at holde hånden under de elever, som har problemer, og det gør vi gerne. Derfor kommer rigtig mange af dem også igennem uddannelsen. Men det ville være godt, hvis man vejledte de unge til at vælge mere rigtigt den første gang," siger Jens Boe Nielsen.

Det synspunkt står han ikke alene med. Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Dansk Industri, SF, S og K er enige i, at andelen af unge, som tager en almen studentereksamen, er for stor. De unge vælger skole per automatik, og det betyder, at mange unge begynder på gymnasierne, selvom de ville passe bedre på en anden uddannelse, lyder det enstemmigt.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00