R åbner for stramninger af selvvalgt uddannelse

INTERVIEW: Radikale vil fastholde de lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Men det skal ikke længere være et tagselvbord. Partiet er klar til at regulere udbuddet af uddannelser og indskrænke adgangen for akademikere, siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).
Foto: Folketinget
Jørgen Skadhede

De lediges rettighed til seks ugers selvvalgt uddannelse ser ud til at blive et af stridspunkterne i den kommende reform af beskæftigelsesindsatsen.

Både fagbevægelsen og Socialdemokratiet har afvist Venstres forslag om helt at afskaffe uddannelse som en rettighed og kun lade de ledige få betalt uddannelse, hvis der venter et konkret job i den anden ende.

Også regeringspartiet Radikale vil holde fast i et udgangspunkt om selvvalgt uddannelse. Men partiet er åbent over stramninger af ordningen, som koster en halv milliard kr. årligt. 

Det fortæller arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R) til Altinget.dk i et interview om de Radikales tanker om et nyt beskæftigelsessystem.

Det nuværende monopol på jobformidling gør jo indsatsen lidt sløv. Vi får simpelthen for lidt ud af de seks mia. kroner, vi hælder i området hvert år. Derfor er vi åbne over for at diskutere, hvem der skal stå for kontakten til de ledige.

Nadeem Farooq (R)
Arbejdsmarkedsordfører

"Vi ønsker at holde fast i udgangspunktet om de seks ugers selvvalgt uddannelse. Men det skal være et tilbud under den forudsætning, at man også kan se, at den pågældende uddannelse giver mulighed for job. Hvis man kan se, at alle løber i en bestemt retning, skal der være mulighed for, at det tilbud bortfalder," siger Nadeem Farooq.

Behov for mere intelligent system
Han påpeger, at der eksempelvis har været en voldsom stigning i antallet af ledige, der bruger de seks ugers selvvalgt uddannelse på at tage truckcertifikat. Der er simpelthen blevet udstedt langt flere truckcertifikater end arbejdsmarkedet har behov for.

"Vi risikerer en massiv overuddannelse på bestemte områder, og hvor der ikke er job til alle. Derfor er vi åben over for, om vi kan lave et mere intelligent system, hvor man kan se på tilgangen til de forskellige uddannelser og lukke et tilbud ned, hvis alle løber i samme retning. På den måde kan man både beholde udgangspunktet med selvvalgt uddannelse, og man kan bedre gelejde den ledige i den rigtige retning," siger Nadeem Farooq.

Han slår fast, at regeringen vil sikre, at de ledige fortsat har nogle rettigheder omkring uddannelse.

"Det giver god mening, at den ledige også tager ansvar for egen læring. Vi skal også have tillid til, at den ledige som udgangspunkt selv ønsker at komme i job og derfor også har gode idéer at byde ind med i forhold til egen efteruddannelse."

Mindre uddannelse til akademikere 
Men hvis det står til de Radikale, kan det kan godt komme på tale at begrænse de højtuddannedes ret til selvvalgt uddannelse.

Sidste år foreslog Kommunernes Landsforening (KL), at folk med videregående uddannelse kun skulle have ret til to ugers selvvalgt uddannelse. 

"Det er værd at overveje. Undersøgelser viser jo, at det netop er for de ufaglærte og de faglærte, at der er en positiv effekt af de seks ugers selvvalgt uddannelse. Derimod kan der ikke påvises en positiv effekt for folk med en videregående uddannelse. Derfor skal vi ikke kun tænke i rettigheder, men også i hvordan vi får mest muligt ud af de penge, vi bruger på beskæftigelsesindsatsen," siger Nadeem Farooq.

Da KL sidste år kom med forslaget, var det fordi, det ifølge KL er de højtuddannede, der bruger ordningen mest, selvom det er dem, der har mindst brug for efteruddannelse.

Jobcentre kan konkurrence
Derudover er Radikale også meget villige til at se på Venstres forslag om at give frit valg for de ledige med hensyn til, hvilken jobformidler de vel bruge. Her er tanken, at det ikke behøver at være det lokale jobcenter, men også kan være et andet jobcenter, A-kassen eller en anden privat aktør.

"Vi ser meget udramatisk på Venstres forslag. Vi er meget enige i, at der skal gøres noget. Det nuværende monopol på jobformidling gør jo indsatsen lidt sløv. Vi får simpelthen for lidt ud af de seks mia. kroner, vi hælder i området hvert år. Derfor er vi åbne over for at diskutere, hvem der skal stå for kontakten til de ledige," siger Nadeem Farooq.

Han ser gerne et nyt system, hvor A-kasserne spiler en større rolle, og hvor virksomhederne kommer ind i billedet meget tidligere, end det er tilfældet i dag.

"Det kunne være interessant, hvis vi kan strikke et system sammen, hvor vi tager det bedste fra alle dele. Virksomhederne kan noget med virksomhedspraktik, som jobcentrene ikke kan. A-kasserne kender deres medlemmer bedst, men til gengæld har de ikke de rette incitamenter til at skrue bissen på over for de ledige, sådan som jobcentrene har. Alle tre har en rolle at spille, og derfor er vi meget villige til at se på Venstres forslag om at udsætte jobcentrene for mere konkurrence," siger Nadeem Farooq.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00