Regeringen vil løfte kommunernes serviceramme med 650 millioner kroner

Der bliver flere penge til sundhedsvæsnet og den lokale velfærd med regeringens kommende finanslovforslag. I 2024 og frem vil kommunerne og regionerne få løftet økonomien med en milliard kroner.

Regeringen præsenterede i forbindelse med et regeringsseminar torsdag planen om at løfte kommunerne og regionernes økonomi med en ekstra milliard fra 2024.<br>
Regeringen præsenterede i forbindelse med et regeringsseminar torsdag planen om at løfte kommunerne og regionernes økonomi med en ekstra milliard fra 2024.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Svære budgetlægninger har udsigt til at blive en smule lettere rundt om landets kommunalbestyrelser og regionsråde.

Torsdag eftermiddag løftede regeringen en sløret for en del af sit kommende finanslovsforslag, som indebærer et permanent løft af kommunerne og regionernes økonomi fra 2024.

Samlet set afsætter regeringen en ekstra milliard, hvor af de 650 millioner går til kommunerne, mens de 350 millioner går til regionerne.

”Når økonomien har det bedre, skal det også kunne mærkes i velfærden,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde efter regeringens seminar i Skælskør torsdag.

Ifølge KL er der tale om et løft af kommunernes serviceramme, som er afgørende for hvor mange penge kommunerne må og kan bruge på ikke mindst folkeskole, ældrepleje, daginstitutioner og sociale indsatser.

KL: Brug for mere

KL’s formand Martin Damm (V) kalder det en ”livgivende” beslutning, mens næstformand Jacob Bundsgaard (S) kalder det en ”kærkommen” og ”helt nødvendig” håndsrækning.

Men det er ikke nok på den lidt længere bane.

”Der er samtidig brug for en grundlæggende drøftelse om finansieringen af den offentlige sektor i fremtiden. Hvis vi skal møde borgernes forventninger, bliver det nødvendigt med yderligere løft i fremtiden," siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Kommunernes samlede serviceramme udgør i 2024 godt 300 milliarder kroner, mens regionernes udgiftsramme er på over 135 milliarder kroner. Samlet set lægger regeringen dermed op til at løfte kommunernes og regionernes velfærdsbevilling med omkring 0,3 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00