S alene i rød blok: Vil beholde sparekrav på uddannelser

ENEGANG: Socialdemokratiet vil fortsat spare to procent om året på uddannelsesinstitutionerne. Provenuet skal dog blive i sektoren allerede fra næste år. Det møder kritik fra resten af oppositionen, der vil fjerne besparelserne helt. 

Benny Engelbrecht (S) mener, at regeringen "udhuler" uddannelserne med sit nye forslag til omprioriteringsbidraget. "S pynter sig med lånte fjer," siger R, der vil fjerne besparelserne endegyldigt. 
Benny Engelbrecht (S) mener, at regeringen "udhuler" uddannelserne med sit nye forslag til omprioriteringsbidraget. "S pynter sig med lånte fjer," siger R, der vil fjerne besparelserne endegyldigt. Foto: Katja Holm/Altinget
Malte Bruhn
Fakta
Omprioriteringsbidraget
I forbindelse med finansloven for år 2016 vedtog den daværende V-regering med støtte fra K, LA og DF at indføre et omprioriteringsbidrag på to procent på undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. 

Omprioriteringsbidraget har muliggjort, at Folketinget løbende har kunnet flytte midler rundt mellem områder, så pengene er blevet anvendt efter en politisk prioritering.

I forbindelse med finanslovsforslaget for 2019 foreslog regeringen at ændre omprioriteringsbidraget i 2022. 

Regeringen foreslår, at institutionerne fortsat skal spare to procent om året. Forskellen er, at provenuet fra år 2021 skal gå tilbage - ikke til de enkelte institutioner - men til målrettede og politisk vedtagne initiativer på området i år 2022. Og så fremdeles i de efterfølgende år.

Socialdemokratiet vil også beholde besparelserne på de enkelte institutioner inden for uddannelsessektoren, men foreslår at fremskynde processen, så besparelserne fra i år skal bruges på målrettede initiativer til næste år. 

Kilde: Finansministeriet og dr.dk

Landets gymnasier, erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter skal fortsat spare på den daglige drift.

Der er noget omsonst over øvelsen i at stresse og presse institutionerne til at spare og så drysse lidt tilbage en gang imellem.

Stefan Hermann
Formand for Danske Professionshøjskoler

Det mener Socialdemokratiet, der vil beholde det årlige omprioriteringsbidrag på to procent på de statslige uddannelsesinstitutioner. 

"Men vi vil sikre, at pengene, vi har tjent på at spare på uddannelser i 2018, vender tilbage til aktiviteter i uddannelsessektoren i 2019," siger finansordfører Benny Engelbrecht til Altinget med henvisning til regeringens forslag om at fortsætte omprioriteringsbidraget frem til 2022. 

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00