Debat

S: Én ansvarlig voksen og én samlet uddannelsesplan

DEBAT: Vi skal tage hånd om helheden for de sårbare unge. De har både behov for at blive guidet gennem uddannelsesforløbet, og måske brug for misbrugshjælp eller psykolog, skriver undervisningsordfører Annette Lind (S).

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Lind
Undervisningsordfører for Socialdemokratiet

Alt for mange unge har ikke en ungdomsuddannelse flere år efter, de har forladt folkeskolen. Nogle af dem fordi de simpelthen ikke trives i et klasselokale og måske aldrig har fået de basale læse-, skrive- og regnefærdigheder på plads. Andre fordi alt det uden for skolen er gået galt.

De unge, der i dag bliver tabt i vores uddannelsessystem, er unikke hver især og har meget forskellige udfordringer. Det skal vi huske i de politiske forhandlinger og sørge for, at fremtidens forberedende uddannelsestilbud også kan rumme de unges forskelligheder. 

Men vi skal også huske, at for nogle unge er der brug for mere end det.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

En hånd i ryggen – og på skulderen
Der er masser af unge, der har de faglige kompetencer til at tage en uddannelse, men som aldrig har fået det gjort, fordi deres liv uden for skolen har forstyrret. Det kan være unge med problemer derhjemme, uden et ordentligt netværk, med ondt i psyken, eller hvad der nu ellers kan vise sig af forhindringer på vejen.

De unge har brug for, at ikke bare det, vi stiller til rådighed i hverdagen mellem 8 og 16, fungerer, men også, at der ikke bliver spændt ben mellem 16 og 8, når de går hjem eller holder weekend.

Gennem personlige relationer og tillid kan de frivillige kræfter være med til at opbygge den unge og sørge for, at de ikke bare er overladt til sig selv, når de ansatte har fri eller institutionen lukker.

Annette Lind
Undervisningsordfører for Socialdemokratiet

De skal have en fast hånd i ryggen igennem uddannelsessystemet og en støttende hånd på skulderen, når livet er svært.

Derfor er tanken om at samle den kommunale ungeindsats også rigtig. Gennem én ansvarlig voksen og én samlet uddannelsesplan, skal vi tage hånd om helheden for de unge. Der er behov for en guide gennem uddannelsesforløbet, der kan sikre progression og udvikling, men også sørge for sammenhængen til misbrugshjælp, psykolog, eller hvad der ellers kan være brug for. 

Se på de velkørende mentorordninger
Vores kommunale system og uddannelsestilbud er fyldt med dygtige og engagerede medarbejdere, der brænder for at gøre en forskel. Opgaven bliver at sørge for, at den unge aldrig bliver kastebold, men får den rigtige hjælp og bliver gjort i stand til at overskue og tage styring på sit liv.

Samtidig må vi også erkende, at alt ikke kan løses med ansatte i kommunen eller på uddannelsesinstitutionen. Mentorer, netværk og foreninger kan også spille en helt afgørende rolle for en stor gruppe unge. Gennem personlige relationer og tillid kan de frivillige kræfter være med til at opbygge den unge og sørge for, at de ikke bare er overladt til sig selv, når de ansatte har fri, eller institutionen lukker.

Frivillige skal aldrig blive leverandører af en ydelse til kommunen, men skal have de bedste rammer og muligheder for at bruge deres engagement til gavn for andre. Flere kommuner har allerede etableret gode mentorordninger, og mange steder løfter foreningslivet et stort ansvar. Det skal vi bygge videre på og lade os inspirere af for at lykkes med, at flere unge får en uddannelse og chancen for et godt liv.

Dokumentation

Fakta om ekspertudvalget
Ekspertudvalget om bedre veje til en ungdomsuddannelse blev nedsat sidste år af tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Formålet var at kulegrave hele uddannelsesområdet for de tusinder af unge, der ikke går direkte fra folkeskole til gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. Et område, som har været præget af hele 25 reformer siden år 2000. 

Udvalget har blandt andet set på, hvordan kvaliteten af tilbuddene i overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelse kan blive højere. Eksperterne har også kigget på, hvordan vi sikrer bedre ansvarsfordeling og incitamentsstrukturer omkring de unges uddannelsesforløb, hvor der i dag eksempelvis ikke er garanti for samarbejde om den enkelte elev mellem kommune og uddannelsesinstitutioner.

Læs alle ekspertudvalgets 47 anbefalinger her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

0:000:00