Debat

SkillsDenmark: Lokale skills-events kan styrke optaget på EUD

DEBAT: Konkurrencer som DM i Skills kan være med til at sikre, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Derfor er det vigtigt at afholde både flere og mere synlige skills-arrangementer rundt om i landet, skriver Simon Neergaard-Holm.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Neergaard-Holm
Direktør i SkillsDenmark

Om få dage kommer regeringen med et udspil til nye tiltag mod et alvorligt samfundsproblem: manglende søgning til erhvervsuddannelserne.

På baggrund af de foreløbige analyser, som Undervisningsministeriet offentliggjorde fredag 31. august 2018, vil der især blive sat nye initiativer i gang i forhold til kommunerne. I dette fremtidens lokale arbejde bør Skills-aktiviteter kunne spille en rolle. 

Rollemodeller kan gøre en forskel
I SkillsDenmark tror vi nemlig på, at kombinationen af mere praksisfaglighed i folkeskolen – en god, politisk beslutning, som allerede er truffet – og mødet med rollemodeller, som de 300 finalister, man kan se dyste i mere end 40 forskellige konkurrencefag til det årlige DM i Skills, kan gøre en forskel.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi tror det ikke mindst efter dette års DM i Skills, som foregik i Herning. Her arbejdede syv kommuner i det midt- og vestjyske sammen om en meget grundig forberedelse af eleverne i de ældste af folkeskolens klasser. 

De og deres lærere blev udstyret med undervisningsmaterialet ”Fang erhvervsuddannelserne”, som bibragte eleverne en øget viden om erhvervsuddannelsernes spændende muligheder og pirrede elevernes nysgerrighed.

I SkillsDenmark tror vi på, at kombinationen af mere praksisfaglighed i folkeskolen – en god, politisk beslutning, som allerede er truffet – og mødet med rollemodeller, som de 300 finalister, man kan se dyste i mere end 40 forskellige konkurrencefag til det årlige DM i Skills, kan gøre en forskel.

Simon Neergaard-Holm
Direktør i SkillsDenmark

Og til selve DM i Skills sørgede de syv kommuner for, at alle elever fra 8. til 10. klasse fik muligheden for at komme til Messecenter Herning, hvor landets dygtigste EUD-elever var i kamp om Danmarksmesterskabet. 

Fremgang i EUD-søgning
Da den årlige opgørelse af de unges uddannelsesvalg lå klar senere på foråret, så vi en effekt netop i det midt- og vestjyske: Søgningen fra grundskolen til EUD steg på landsplan fra 18,5 til 19,4 procent. Men i de syv kommuner var der en langt større fremgang – i gennemsnit var den relative stigning her 23 procent.

Vi er ikke i tvivl om, at en væsentlig forklaring er undervisningsmaterialet ”Fang erhvervsuddannelserne” i kombination med DM i Skills, og at alle elever fra de ældste klasser kunne få en tur til selve DM. 

Disse erfaringer må kunne bruges i det lokale arbejde, som forestår. De 300 deltagere til det årlige DM i Skills findes for størstepartens vedkommende ved lokale skolemesterskaber, i bedste fald ved er der bygget et regionalt mesterskab ovenpå.

Desværre er det vores erfaring, at mange af disse konkurrencer – især på skoleniveau – foregår nærmest i stilhed. De arrangeres af faglærere, som brænder for deres elever, deres fag og konkurrencerne, men vi tror, der er et uudnyttet PR-materiale i mange af disse lokale udvælgelsesforløb til DM.

Gennemfør flere regionale Skills-mesterskaber 
Der bør skabes mulighed for at løfte disse skolekonkurrencers synlighed og helst også gennemføres flere regionale Skills-mesterskaber – gerne efter et landsdækkende koncept.

Mange erhvervsskoler holder faktisk i dag enten enkeltvis eller i et samarbejde, som for eksempel Copenhagen Skills, et regionalt mesterskab. De regionale mesterskaber går andre steder på skift mellem erhvervsskolerne i en region. I nogle områder er der ingen regionale mesterskaber.

Hvis flere unge skal påbegynde en erhvervsuddannelse, er det vigtigt, at regionale mesterskaber systematisk finder sted i de regioner, hvor der ikke er DM. Det vil understøtte, at flere unge oplever erhvervsuddannelserne flere steder i landet.

Læg dertil en kommunal indsats for at få alle de ældste elever bragt til eventet som tilskuere, og forbered dem inden med undervisningsmateriale som ”Fang erhvervsuddannelserne” – det ligger der allerede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Neergaard-Holm

Direktør, SkillsDenmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00