Snit af målinger: Rød blok står til bedste valgresultat i 40 år

RISBJERG-SNIT: Borgerligt stemmespild kan være med til at give rød blok det bedste valg siden 1979. Det viser Altingets nyeste kvalitetsvægtede snit af målinger.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis der var valg i dag, står oppositionspartierne til at overtage magten i Danmark med en overbevisende sejr.

Det viser et kvalitetsvægtet gennemsnit af februars meningsmålinger, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Ifølge snittet står rød blok til at vinde hele 95 mandater i Folketinget.

Hvis det holder stik, er det samtidig det bedste valgresultat for en rød blok i 40 år. Sidst, de røde partier opnåede det, var ved folketingsvalget i 1979.

De mange mandater skyldes især, at der er et højt niveau af stemmespild i den borgerlige lejr, siger Kasper Møller Hansen.

”Både Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne er med til at give stemmespild i blå blok, og niveauet af stemmespild er større, end det har været tidligere.”

Artiklen fortsætter efter grafen.


Derudover oplever Dansk Folkeparti en markant tilbagegang i målingerne, hvoraf en del af de vælgere formentlig er gået til Socialdemokratiet:

”Mange af Dansk Folkepartis stemmer fra 2015 er vandret over midten, og det forklarer, hvorfor vi har en meget styrket rød blok," siger Kasper Møller Hansen.

Alternativet er talt med i de 95 mandater. Men selv hvis partiet vælger at trække de syv mandater, som det står til, ud af ligningen, har S-formand Mette Frederiksen stadig et flertal bestående af 88 mandater mod 80 mandater til blå blok.

Læs mere om Dansk Folkepartis markante tilbagegang i den fulde artikel på Altinget: christiansborg, hvor du også kan læse om, hvorvidt Løkke kan nå at vende målingerne, og om Klaus Riskærs chancer for at blive valgt.

Dokumentation

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Kantar Gallup/Berlingske, Green/Børsen Epinion/DR og Norstat/Altinget gennemført i den seneste måned.

I alt er der 6.419 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet "ved ikke"-svar).

Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partier tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00