Strid om skolernes nye trivselsmålinger

ANONYMITET: Hvis den nationale trivselsmåling i folkeskolen skal kunne bruges til noget, kræver det, at kommunerne også får adgang til oplysninger om det enkelte barn, mener KL og Psykiatrifonden. Det vil undervisningsministeren ikke umiddelbart være med til.

Kommunerne skal have adgang til oplysninger om den enkelte elev, mener Anna Mee Allerslev (R), der er formand for KL's børne- og kulturudvalg.
Kommunerne skal have adgang til oplysninger om den enkelte elev, mener Anna Mee Allerslev (R), der er formand for KL's børne- og kulturudvalg.Foto: KL
Erik Bjørn Møller

Ekspertgruppen om elevernes trivsel, som har rådgivet ministeriet om udformningen af undersøgelsen, har anbefalet anonymitet for at sikre så retvisende svar som muligt.

Christine Antorini (S)
Undervisningsminister
Fakta
Den første nationale trivselsmåling i folkeskolen er netop blevet gennemført i løbet af de seneste godt to måneder. Trivselsmålingen er indført som et led i folkeskolereformen og skal give mulighed for at følge op på det politiske mål om, at elevernes trivsel skal forbedres. 469.827 elever fra næsten samtlige af landets folkeskoler deltog i trivselsmålingen. Der er modtaget besvarelser fra 85 pct. af alle folkeskoleelever. I løbet af april får skoler og kommuner adgang til at se resultatrapporter med svarfordeling for de enkelte spørgsmål i trivselsmålingen - med klassen som det laveste niveau. Men  det er ikke godt nok, mener KL og Psykiatrifonden, der ønsker adgang til data for den enkelte elev.

Kilde: Undervisningsministeriet

Efter at 469.827 elever fra landets folkeskoler netop har deltaget i den første nationale trivselsmåling, er der opstået uenighed mellem kommunerne og Undervisningsministeriet om, hvordan trivselsmålingerne skal bruges.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) står foreløbig fast på, at trivselsmålingerne skal give skoler og kommuner et systematisk grundlag for at arbejde med trivsel og undervisningsmiljø "i den enkelte klasse og på skolen som helhed."

Derimod kræver landets kommuner, at de får adgang til oplysninger fra målingerne helt ned for den enkelte elev. Det bekræfter formanden for KL's børne- og kulturudvalg, Anna Mee Allerslev (R).

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00