SU-systemet til debat

DEBAT: Altinget.dk sætter i de næste måneder fokus på den kommende reform af SU-systemet. Det sker med en række debatindlæg fra partiernes ordførere. Læs mere om debatten her.
Altinget.dk sætter gang i en ny debatrække om SU-systemet.
Altinget.dk sætter gang i en ny debatrække om SU-systemet.Foto: Colourbox
Anne JustesenSusie Lund

Altinget | Forskning & Innovation og Altinget | Uddannelse sætter i de næste måneder fokus på den kommende reform af SU-systemet.

Det sker med en række debatindlæg fra partiernes forskningsordførere og børne- og undervisningsordførere. Hvert parti bidrager med et fælles debatindlæg fra de to ordførere på områderne. 

Udgangspunktet for debatten er regeringsgrundlagets formuleringer om SU-systemet under overskriften "Hurtigere igennem uddannelserne". Her lyder det blandt andet: 

"Det er regeringens opfattelse, at SU-systemet giver gode muligheder for, at alle med relevante kvalifikationer kan gennemføre en uddannelse uanset deres sociale baggrund. Derfor vil regeringen bevare SU-systemet i dets nuværende form, men undersøge mulige positive incitamenter inden for SU-systemet, der kan få unge til både at begynde tidligere på deres uddannelse og gøre uddannelsen hurtigere færdig end i dag."

Dokumentation

Hurtigere igennem uddannelserne
Danske unge er væsentligt længere tid om at gennemføre deres uddannelse sammenlignet med unge i mange andre lande. Regeringen vil give unge en tilskyndelse til hurtigere at komme i gang med en uddannelse og til hurtigere at færdiggøre uddannelsen. Det er regeringens opfattelse, at SU-systemet giver gode muligheder for, at alle med relevante kvalifikationer kan gennemføre en uddannelse uanset deres sociale baggrund. Derfor vil regeringen bevare SU-systemet i dets nuværende form, men undersøge mulige positive incitamenter indenfor SU-systemet, der kan få unge til både at begynde tidligere på deres uddannelse og gøre uddannelsen hurtigere færdig end i dag. Det skal endvidere undersøges, om det er muligt og forsvarligt at tilrettelægge uddannelserne anderledes, så de kan gennemføres på kortere tid - f.eks. ved kortere ferie og overgang fra to til tre årlige semestre. Uanset hvordan uddannelserne tilrettelægges,    skal niveauet på den enkelte uddannelse fastholdes eller højnes. Og så skal både bedre vejledning og nye optagelsesformer bidrage til at mindske frafaldet.

Kilde: Et Danmark, der står sammen, Regeringsgrundlag oktober 2011


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00