Undtagelser forhindrer aktindsigt

FOLKESKOLE: Undervisningsministeren svarer nu på spørgsmål om den omdiskuterede aktindsigt i regeringens 360-graders-eftersyn af folkeskolen. Ministermøder er tilsyneladende hemmelige, og der gives ikke aktindsigt. Det har trukket sagen i langdrag.

Da folkeskolen.dk søgte om aktindsigt i regeringens 360-grader-eftersyn af folkeskolen, gik der 160 dage inden folkeskolen.dks journalist fik svar. Efter sigende var årsagen, at en række principielle overvejelser og interne ministermøder trak sagen ud. Dette fik Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til at spørge uddybende til disse principielle overvejelser.

I undervisningsminister Tina Nedergaards (V) svar understreger hun, at de principielle overvejelser, der trak sagen i langdrag, især handlede om undtagelser af indsigt i myndighedernes dokumenter. Det betyder, at der ikke er adgang til oplysninger om ministrenes interne møder. Uddybende forklarer undervisningsministeren, at aktindsigten er begrænset, så der ikke er aktindsigt i interne notater og dokumenter.

Tina Nedergaard har tidligere i forløbet erkendt, at den lange ventetid var uacceptabel, men det undrer stadig folkeskolen.dks journalist, hvordan disse overvejelser kunne forsinke processen. Han finder det bekymrende, at ministrenes møder er lukkede, og at møder om folkeskolen åbenbart ikke tåler dagens lys.
"Hvad er det i forberedelsen af 360-graders eftersynet og statsministerens rejsehold, som offentligheden ikke må se?," siger Thorild Thejsen til fagbladet folkeskolen.dk.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00