Unge fravælger EUD: De lukker muligheder og er ufleksible

EUD: De unge kan se fordelen i, at erhvervsuddannelser giver hurtig adgang til job og indkomst. Alligevel vælger de dem i høj grad fra. Uddannelserne lukker for tidligt muligheder og er for ufleksible, lyder begrundelsen ifølge en ny undersøgelse.

Unge og deres forældre mener, at en gymnasial uddannelse holder muligheder åbne i meget længere tid, end det er muligt med en erhvervsuddannelse, står der i en ny undersøgelse fra Rådet for Ungdomsuddannelser. 
Unge og deres forældre mener, at en gymnasial uddannelse holder muligheder åbne i meget længere tid, end det er muligt med en erhvervsuddannelse, står der i en ny undersøgelse fra Rådet for Ungdomsuddannelser. Foto: /ritzau/Finn Frandsen/arkiv
Tyson W. Lyall

Når de unge efter grundskolen takker nej til erhvervsskolerne og ja til gymnasierne, skyldes det i høj grad overvejelser om ”muligheder” og ”fleksibilitet”.

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Ungdomsuddannelser, som har set på de unges og deres forældres opfattelse af fleksibiliteten i uddannelsessystemet.

Selvom de unge ifølge undersøgelsen er ”meget bevidste” om, at Danmark kommer til at mangle faglærte, og kan se fordelen i erhvervsuddannelsernes hurtige vej job og indkomst, vælger de fleste dem fra.

Dokumentation

Undersøgelsens datagrundlag: 

Undersøgelsen er baseret på en kombination af deskresearch af lovgivning og rammer, gruppeinterviews med 45 elever fra 9. klasse, individuelle interviews med 20 forældre til elever i 9. klasse og endelig registeranalyser af årgangene, der gennemførte en ungdomsuddannelse i enten 2006, 2011 eller 2016, samt de personer, der påbegyndte en videregående uddannelse i 2016.

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00