Venstre svarer Hellerup-rektor: Det er kun retfærdigt, at regeringen skærer i jeres tilskud
Regeringen vil ændre tilskudssystemet til landets gymnasier, så det ikke kun er elever i de større byer, der har adgang til skole tæt på hjemmet. Trods kritik er omfordelingen ganske enkelt det mest rimelige, skriver Anni Matthiesen i et svar til Gammel Hellerup Gymnasiums rektor.
Anni Matthiesen
MF (V)Venstre og regeringen har en klar ambition om at sikre, at elever i hele landet har adgang til en bred vifte af ungdomsuddannelser af høj kvalitet.
Men mange erhvervsskoler og gymnasier i yderområderne og landdistrikterne er i dag udfordrede på pengepungen af faldende ungdomsårgange – og dermed et faldende statstilskud i de kommende år. Det gør det svært at opretholde attraktive ungdomsuddannelser. I sidste ende kan det betyde, at nogle skoler må lukke.
Det vil føre til en ulighed, hvor det kun er de unge i større byer, der får adgang til et bredt udvalg af ungdomsuddannelser. Det vil Venstre og regeringen ikke acceptere.
Derfor justerer vi taxameter- og tilskudssystemet, så der sker en omfordeling fra store til små institutioner, fra by til land og fra gymnasier til erhvervsskoler. Ganske enkelt, fordi vi mener, det er det mest rimelige.
Store gymnasier skal bidrage med mere
Det er i den forbindelse ikke overraskende, at dem, der står til at få færre penge, er utilfredse, mens dem, der får flere, er tilfredse.
Bjarne Edelskov, Gammel Hellerup Gymnasiums rektor, er blandt dem, der er utilfredse med den nye taxametermodel, fordi de står til at få et lavere tilskud fra staten på grund af det nye knæk-taxameter.
Gymnasier som Gammel Hellerup Gymnasium har også i fremtiden mulighed for at tilbyde deres elever en bred vifte af muligheder.
Anni Matthiesen
Undervisningsordfører (V)
Det betyder, at skoler med over 700 elever modtager et lavere tilskud, da de vurderes at være økonomisk bæredygtige, når institutionen når over et vist antal elever.
I stedet fordeles midlerne til små erhvervsskoler og gymnasier, som modsat de store skoler bestemt ikke er økonomisk bæredygtige mange steder.
Han skriver, at det vil gå ud over kvaliteten og betyde, at man ikke kan opretholde valgfag. Gammel Hellerup Gymnasium er et stort gymnasium med cirka 1.000 elever. Til en sammenligning går der i gennemsnit cirka 550 elever på landets gymnasier – og endnu færre på mange gymnasier i landdistrikterne.
Det giver sig selv, at det er lettere at få skemaet til at gå op og tilbyde mange forskellige studieretninger og fag, når man har en gymnasieårgang med ti klasser, end hvis man har fire klasser.
Jeg tror derfor på, at gymnasier som Gammel Hellerup Gymnasium også i fremtiden har mulighed for at tilbyde deres elever en bred vifte af muligheder, også set i lyset af at vi implementerer ændringerne langsomt.
Derimod kan ændringerne gøre en verden til forskel på de mindre gymnasier, både fordi vi rent faktisk kan sikre, at de ikke bliver nødt til at dreje nøglen om, men også fordi de i højere grad for at blive et attraktivt sted, som eleverne vælger til frem for at tage til de større byer.
Det er umuligt at gøre alle glade, men vi mener, det er en retfærdig løsning, at de store skoler bidrager til at sikre, at det ikke kun er elever i de større byer, der fremover har adgang til en attraktiv ungdomsuddannelse tæt på hjemmet.