VU: Venstre er på gal skolekurs
Per Bang Thomsen
JournalistSådan lyder meldingen fra formanden for Venstres Ungdom, Morten Dahlin, som i skarpe vendinger kritiserer moderpartiets folkeskolekurs.
Han mener ikke, at en lang skoledag med flere undervisningstimer og flydende overgange mellem leg og læring er vejen frem, hvis landets børn og unge skal blive bedre til at læse, regne og skrive. Han opfordrer derfor Venstre til at finde de konstruktive og kritiske briller frem og give hele helhedsskolen et grundigt eftertjek.
"Det er ærgerligt, at Venstre ser flere undervisningstimer som et mål frem for et middel. Det kan godt være, at det virker for det enkelte barn, men der er ingen videnskabelige beviser for, at det samlet set gør eleverne bedre fagligt. I stedet for at se på antallet af timer bør vi se på, hvordan vi kan styrke det faglige indhold af timerne og lærernes kompetencer," siger Morten Dahlin.
Han efterlyser en langt mere pragmatisk tilgang til spørgsmålet, end man ser i dag.
Det er ærgerligt, at Venstre ser flere undervisningstimer som et mål frem for et middel. Det kan godt være, at det virker for det enkelte barn, men der er ingen videnskabelige beviser for, at det samlet set gør eleverne bedre fagligt.
Morten Dahlin
Formand for VU
"I stedet for at tænke i kasseløsninger, bør de i stedet se mere individualistisk på folkeskolen. Vi skal fokusere på den enkelte elevs styrker og svagheder, for det, der virker for elev A, virker måske ikke for elev B," siger Morten Dahlin og afviser derved blankt, at helhedsskolen skal gøres obligatorisk for alle landets folkeskoler.
"Det skal være helt op til de enkelte skoler og kommuner at bestemme det. På den måde kan man også tage individuelle hensyn og tilpasse til de lokale behov."
Frygt for manglende faglighed
Det er ikke mere end godt fire år siden, at den kritiske opfattelse af helhedsskolen blev delt af resten af partiet.
Dengang sad Venstre sammen med Konservative ved magten, og de var afvisende over for ideen. Men i 2009 meldte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen noget overraskende ud, at han ikke så noget problem med en helhedsskole, hvor skoletid, fritidsordning og klubaktiviteter smelter sammen.
Konservative forblev dog skeptiske, og det kan Morten Dahlin godt forstå. Han frygter nemlig ligesom Konservative, at den lange skoledag vil gå ud over børnenes tid sammen med forældrene og fritidslivet.
"Det er forældrenes ansvar at opdrage deres børn, og derfor frygter jeg, at helhedsskolen vil føre til, at børnene ikke kommer til at tilbringe nok timer sammen med deres forældre. Derudover er der en risiko for, at vi kommer til at svække Foreningsdanmark. Det er ellers noget, vi praler af ude i verden, men det grundlag vil man nu fjerne," siger Morten Dahlin, som samtidig er bange for at aktivitetstimerne ender i rundkredspædagogik og ligegyldige sanglege.
"Jeg frygter, at man med aktivitetstimerne glemmer fagligheden, og at det hele går op i hat og briller. Vi har set, hvordan rundkredspædagogiken har gjort sit indtog på gymnasierne, og at det hele nu handler om tværfaglighed og projekter, uden at eleverne lærer noget. Det er et kæmpestort problem."
Ellemann: VU har misforstået det
Hos moderpartiet tager folkeskoleordfører Karen Ellemann kritikken med ro. Hun mener nemlig, at Morten Dahlin og de unge venstremedlemmer har misforstået hele grundideen med helhedsskolen.
"Vi har ingen planer om at smøre en heldagsskole ud over de danske folkeskoler. Det handler derimod om at skabe et fagligt løft ved motiverende undervisning og flere aktiviteter," siger Karen Ellemann, som samtidig er enig med Morten Dahlin i, at flere undervisningstimer ikke skal være et mål i sig selv.
"Det er heller ikke det, hverken jeg eller ministeren (Christine Antorini (S), red.) mener. Vi taler netop om kvaliteten af undervisningen og om at gøre den motiverende og engagerende. Især i udskolingen, hvor mange skoleelever kan opleve, at der er ikke er nok samspil med virkeligheden," siger Karen Ellemann.
Tvivl om obligatorisk helhedsskole
Venstres folkeskoleordfører ønsker dog ikke at svare konkret på, om Venstre ligesom regeringen arbejder for at gøre helhedsskolen obligatorisk på alle landets skoler. Det skyldes ifølge Karen Ellemann, at det endnu er uvist, om projektet overhovedet kan lade sig gøre.
"Det afhænger jo af overenskomstforhandlingerne mellem KL og Danmarks Lærerforening, og dem har jeg intet med at gøre. Derfor kommer vi heller ikke til at sætte et endeligt punktum i denne aftale, før vi ved, hvordan overenskomstaftalen ser ud. Men vi står bag regeringen i dens ambition om, at dette råderum skal skabes," siger hun.
Hvis råderummet er til stede, vil du så have en obligatorisk helhedsskole?
"Det er et hypotetisk spørgsmål, og det er først relevant at svare på den dag, hvor vi ved, om det er til stede."
Men i den ideelle verden, vil det så være bedst med en obligatorisk helhedsskole, hvor eleverne går i skole mellem 30 og 37 timer om ugen?
"Vi er optaget af et fagligt løft, og at skoledagen bliver vedkommende, inspirerende og med mere afvekslende undervisning."