Debat

Autokratiernes fremmarch skal bekæmpes med demokratisk samtale

Antidemokratiske kræfter bliver større og stærkere. Derfor må vi genoplive samtalen om demokratiet og øge indsatsen for at styrke og udvikle frie samfund globalt, skriver fire aktører. 

Invasionen i Ukraine har gjort det tydeligt for mange, at vi
ikke lever i en lille boble for os selv. Vi bliver påvirket af de begivenheder,
der finder sted i verden. Vores demokratiske samtaler i Danmark skal derfor
sikre udsyn, skriver Lisbeth Pilegaard og Jesper Højbjerg m.fl.  
Invasionen i Ukraine har gjort det tydeligt for mange, at vi ikke lever i en lille boble for os selv. Vi bliver påvirket af de begivenheder, der finder sted i verden. Vores demokratiske samtaler i Danmark skal derfor sikre udsyn, skriver Lisbeth Pilegaard og Jesper Højbjerg m.fl.  Foto: Mikhail Metzel/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Invasionen af Ukraine, undertrykkelsen af befolkningen i Belarus, Talibans magtovertagelse i Afghanistan og militærkuppet i Myanmar er blot få eksempler på, at antidemokratiske kræfter bliver større og stærkere.  

70 procent af verdens befolkning lever i dag i autokratier, hvilket betyder, at de sidste 30 års demokratiske fremskridt er på tilbagegang, og verdens demokratiske udvikling er nu på niveau med tiden for murens fald. 

Autokratiernes fremmarch rammer demokratiets vitale organer: Oppositionspolitikere, ytringsfrihed, uafhængige medier, kultur, civilsamfundsorganisationer og frie demokratiske organisationer.

Afsendere
  • Lisbeth Pilegaard, direktør, Dansk Institut for Partier og Demokrati, DIPD 
  • Jesper Højbjerg, direktør, International Media Support, IMS 
  • Elsebeth Gerner Nielsen, formand, Den Danske UNESCO-Nationalkommission 
  • Camilla Mordhorst, direktør, Dansk Kulturinstitut 

Vi skal være med til at sikre, at lande under særligt pres får en hjælpende hånd i kritiske tider, så vi kan være med til at sikre en demokratisk fremgang i fredelige tider. Det er blandt andet Belarus et tydeligt eksempel på.

Derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi puster nyt liv i samtalen om demokratiet og styrker indsatsen for en fri og fredelig verden. 

Ukraine er et momentum for demokratiet

Det er på en utrolig sørgelig baggrund, men efter at der er udbrudt krig i Europa, er det gået op for mange, hvor værdifuldt, men samtidig også hvor sårbart, vores demokrati er. 

Invasionen i Ukraine har gjort det tydeligt for mange, at vi ikke lever i en lille boble for os selv. Vi bliver påvirket af de begivenheder, der finder sted i verden. Vores demokratiske samtaler i Danmark skal derfor sikre udsyn. 

Der er derfor et stort behov for at italesætte og huske os selv på vigtigheden af de demokratiske værdier, som vi ofte kan tage for givet. Der er samtidig et gabende behov for at arbejde med de udfordringer, som demokratiet i høj grad også står overfor. Blandt andet de frie medier og den teknologiske udvikling.

Et stigende antal anti-demokratiske lande benytter sig af nedlukning af internettet eller sociale medier for at forhindre befolkningen i at modtage og dele information

Lisbeth Pilegaard og Jesper Højbjerg m.fl.
Se faktaboks for afsendere

Et stigende antal anti-demokratiske lande benytter sig af nedlukning af internettet eller sociale medier for at forhindre befolkningen i at modtage og dele information. Det ser vi for eksempel ske i et land som Myanmar. 

Derfor har vi brug for kontinuerlige demokratiske samtaler om Danmarks ansvar og vores rolle i verden. Vi skal have en åben dialog om, hvordan vi kan fremme stærke, vitale, mangfoldige demokratiske samfund – både i og udenfor Danmark.  

Støtten til og udviklingen af demokratiet skal prioriteres, så vi kan genoplive det og inspirere til en sund og bæredygtig styreform gennem vores udviklingsarbejde. 

Samtale er kernen 

Samtale er et af de vigtigste elementer i et demokrati. Den demokratiske samtale - hvor borgerne kan komme til orde, hvor de folkevalgte er i stand til at lytte til borgerne og ikke mindst lytte til hinanden. Det møde og den samtale er afgørende for et sundt og raskt demokrati. 

Derfor er vi glade for, at vi kan være med til at sætte fokus på demokrati og globalt udsyn på Den Internationale Scene på dette års Folkemøde. 

Ved at genoplive samtalen som kerne for demokratiet, kan vi vende udviklingen, så fremtiden igen kan præges af global optimisme på demokratiets vegne. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Pilegaard

cand.phil. i retorik (Københavns Uni. 1995)

Jesper Højberg

Adm. direktør, International Media Support (IMS)
Antropolog, diplomuddannelse (Journalisthøjskolen)

Elsebeth Gerner Nielsen

Formand, Den danske Unesco-nationalkommission, partner, Copenhagen Public Affairs, fhv. kulturminister og MF (R)
cand.rer.soc. (SDU 1986)

0:000:00