Debat

Alternativet og Konservative: Akut behov for at Ukrainefonden priorterer uddannelse

Uddannelse må være en væsentlig byggesten i støtten til Ukraine, da det er en afgørende forudsætning for, at den ukrainske befolkning kan genopbygge deres samfund og bidrage til en fredelig fremtid, skriver Sascha Faxe og Helle Bonnesen.

Den danske støtte til genopbygningen af Ukraine må også inkludere indkøb af undervisningsmaterialer og skoleredskaber, så skolen igen kan skabe sikkerhed og normalitet for børn og unge i en ellers skrøbelig hverdag, skriver&nbsp;Sascha Faxe og Helle Bonnesen.&nbsp;<br>
Den danske støtte til genopbygningen af Ukraine må også inkludere indkøb af undervisningsmaterialer og skoleredskaber, så skolen igen kan skabe sikkerhed og normalitet for børn og unge i en ellers skrøbelig hverdag, skriver Sascha Faxe og Helle Bonnesen. 
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Sascha Faxe
Helle Bonnesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den humanitære situation i Ukraine er dybt alvorlig og ødelæggelserne er enorme. Derfor er et bredt flertal i Folketinget gået sammen om at etablere Ukrainefonden, som blandt andet skal imødekomme de humanitære behov på kort sigt og på længere sigt bidrage til den langsigtede genopbygning.

Her vil Ukrainefonden særligt fokusere på genopbygning og genopretning af kritisk infrastruktur som for eksempel skoler og hospitaler.

Men genopbygningen kommer til at tage mange år, og det er desværre usandsynligt, at alle skoler vil kunne at genåbne til september 2023 som planlagt.

Læs også

Mere end 3000 skoler og uddannelsesinstitutioner har været udsat for bombning eller beskydning, og både bygninger og undervisningsmaterialer er blevet ødelagt eller stjålet under krigen. Behovet for humanitær uddannelsesstøtte vurderes til at overstige fem millioner børn og lærere.

De fleste skoler mangler møbler, bøger, tavler, printere samt udstyr til online undervisning og mange ukrainske børn mangler desuden de mest essentielle skoleredskaber som for eksempel notesbøger og kuglepenne, fordi deres forældre har mistet deres indtægt, og hovedparten af de knappe ressourcer går til at reparere deres beskadigede hjem.

Den danske støtte til kritisk infrastruktur må derfor også inkludere indkøb af undervisningsmaterialer og skoleredskaber samt sikre adgang til rent vand og sanitet i skolerne.

Mental sundhed

Skolen skaber sikkerhed og normalitet for børn og unge i en ellers skrøbelig hverdag. Men de fysiske rammer kan ikke stå alene. Millioner af børn og unge har været på flugt eller levet som internt fordrevne i Ukraine og har været udsat for voldsomme og ofte traumatiserende begivenheder under den langvarige krig.

Ligesom et hospital uden medicin og læger, er en skole uden skolematerialer og lærere blot en tom bygning uden håb

Sascha Faxe (ALT) og Helle Bonnesen (K), MF'ere og forpersoner for Alliancen for Uddannelse i Kriser

Vi skal derfor sikre den nødvendige psykosociale støtte, så børn, unge og deres lærere kan få bearbejdet deres oplevelser. Elevernes mentale sundhed er helt afgørende for at de kan modtage læring og på sigt være med til at genrejse deres land.

Den danske støtte skal naturligvis baseres på den aktuelle udvikling og efterspørgsel fra Ukraine.

Men prioriteringen af uddannelse må være en væsentlig byggesten, da det er en afgørende forudsætning for, at den ukrainske befolkning kan genopbygge deres samfund og bidrage til en fredelig fremtid.

En velfungerende uddannelsessektor er samtidig et vigtigt grundlag for at understøtte de danske målsætninger om at skabe et fredeligt, frit og modstandsdygtigt Ukraine i fremtiden.

Ligesom et hospital uden medicin og læger, er en skole uden skolematerialer og lærere blot en tom bygning uden håb. Derfor mener vi, at uddannelse bør indtænkes på tværs af Danmarks humanitære indsats og i indsatsen for at genopbygge Ukraines kritiske infrastruktur.

Læs også

Samtidig vil vi gerne drøfte, hvordan Danmark kan tage et endnu stærkere globalt lederskab for uddannelse i humanitære kriser – både i Ukraine og i resten af verden.

Stigningen til uddannelse på dette års finanslov gennem de multilaterale organisationer er et første skridt i den rigtige retning. Det understreger, at Danmark anerkender vigtigheden af børn og unges adgang til uddannelse, selv når krisen rammer.

Danmark har fortsat en vigtig rolle som global fortaler for de 222 millioner børn og unge i kriseramte lande, der i dag ikke har adgang til skole og kvalitetsuddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sascha Faxe

MF (ALT)
Medievidenskab

Helle Bonnesen

MF (K), regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, gruppeformand, Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
cand.merc. i Strategi og Marketing (CBS)

0:000:00