Debat

Care: Hele den udviklingspolitiske strategi skal tage højde for klimaforandringer

Den udviklingspolitiske strategi er først grøn nok, når den tager højde for den trussel, klimaforandringerne udgør. Derfor skal der skrues op for udviklingsbistanden og klimabistanden, så Danmark kan sikre, at klimaudsatte lande får hjælp til at håndtere klimaforandringerne, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.

Danmark må sikre, at klimaudsatte lande får den hjælp til at håndtere klimaforandringerne, de har ret til, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.
Danmark må sikre, at klimaudsatte lande får den hjælp til at håndtere klimaforandringerne, de har ret til, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.Foto: Rafiqur Rahman/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Stuhr Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I løbet af de næste måneder vedtager Folketinget en ny udviklingspolitisk strategi. En strategi, der sætter retningen for de næste års vigtige danske udviklingsindsatser i nogle af verdens fattigste og mest skrøbelige lande.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har forud for lanceringen af strategien åbnet for input fra både befolkning, civilsamfund og erhvervet – og input, dem er der heldigvis mange af.

Stor er enigheden om, at vi fortsat skal bekæmpe sult og fattigdom og samtidig værne om demokratiet, alt sammen med en stabil og mindre ulig verden for øje. Mindst lige så stor er enigheden også om, at den nye strategi skal være grøn.

Jeg kunne ikke være mere enig i både formål og farve. Men vi fejler med den nye strategi, hvis vi ikke tager debatten om, hvad det vil sige at have en grøn udviklingspolitisk strategi. For hvis der er noget, de seneste års evalueringer af diverse klimaindsatser har lært os, så er det, at klimaindsatser ikke er succesfulde, hvis de blot bliver et flueben i en afkrydsningsboks.

Så spørgsmål er; Hvornår er grøn ”grønt nok”?

Klimaforandringer modvirker dansk udviklingsindsats
Klimaforandringerne udgør i mine øjne en af de største og mest reelle trusler mod netop de mål, vi søger at nå med vores danske udviklingsindsats.

Den nye strategi bør opprioritere arbejdet for at fremme global klimaretfærdighed ved at lade Danmark gå forrest og tage ansvar for, at fattige, klimaudsatte lande får den hjælp til at håndtere klimaforandringerne, de har ret til.  

Rasmus Stuhr Jakobsen
Direktør, Care Danmark

Klimaforandringerne skaber sult og fattigdom. Sult, når storme, tørker og oversvømmelser gang på gang ødelægger afgrøder på marker, dræber husdyr og forurener rent vand. Fattigdom, når det landbrug, som langt størstedelen af befolkningerne i de fattigste og mest klimaudsatte lande ernærer sig gennem, bliver ødelagt og umuliggjort.

Klimaforandringerne skaber også millioner af fordrevne. I Care Danmark bruger vi begrebet klimaflygtninge, for hvis vi ser bort fra juridiske fortolkninger af konventioner, så er det, hvad de millioner af mennesker, som hvert år tvinges til at forlade deres hus og hjem for at overleve orkaner, årelange tørker eller massive oversvømmelser, er. De er flygtninge, på flugt fra klimaforandringernes konsekvenser.

Så her står vi. Med en klimakrise, der skaber sult, fattigdom og millioner af flygtninge. Alt sammen medvirkende årsager til den stigende ulighed og ustabilitet, som vi også med både den danske udviklingsindsats og udenrigs- og sikkerhedspolitik forsøger at bekæmpe.

Så for at svare på mit eget spørgsmål om, hvornår grønt er grønt nok; Når hele strategien tager højde for den trussel, klimaforandringerne udgør. Når siloerne er nedbrudt, og klima er tænkt ind på tværs. Og når Danmark med den nye strategi sætter handling bag ord og dermed lever op til vores internationale forpligtelser.

Skru op for hjælpen til verdens fattigste og mest klimaudsatte
Dansk udviklingsbistand er hver dag med til at redde liv og skabe håb for tusindvis af mennesker. Desværre er bistanden gradvist blevet beskåret og udhulet.

Skiftende regeringer har siden 2015 indledt en ny praksis, hvor man – i strid med internationale aftaler – finansierer klimabistand med udviklingsmidler med det til følge, at der bliver færre penge til at fremme øvrige socioøkonomiske indsatser, sundhed, demokrati og menneskerettigheder.

Den nye strategi bør markere et politisk vendepunkt og skrue op for solidariteten med verdens fattigste med en udviklingsbistand, der svarer til 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). På den måde kan vi sikre både ny, additionel klimabistand samt udviklingsbistand.

Kæmp for global klimaretfærdighed
Den nye strategi bør opprioritere arbejdet for at fremme global klimaretfærdighed ved at lade Danmark gå forrest og tage ansvar for, at fattige, klimaudsatte lande får den hjælp til at håndtere klimaforandringerne, de har ret til.

Læs også

Danmark skal leve op til internationale forpligtelser ved at betale det fulde beløb af den lovede additionelle klimabistand, og 70 procent af klimabistanden bør gå til klimatilpasning for på den måde at opveje den ubalance, der desværre og stik imod intentionerne i Parisaftalen er opstået mellem bistand til henholdsvis reduktion og tilpasning.

Anerkend sammenhængen mellem klimaforandringer, konflikter og fordrivelser
I den seneste strategi stod klimaforandringerne som trussels- og migrationsforstærker relativt svagt. Dette bør ændres med både den udviklingspolitiske og den udenrigspolitiske strategi. De bør fremhæve vigtigheden af at kende de lokale klima-trusselsforstærkere, når det gælder fredsopbygning og konfliktforebyggelse.

Desuden skal der mere fokus på, hvordan Danmark vil arbejde for at øge beskyttelsen og hjælpen til mennesker, der drives på flugt af klimaforandringer og naturkatastrofer, men som i dag ikke er beskyttet af Flygtningekonventionen.

Med et stærkt fokus på klimatilpasning, finansieret med den aftalte klimabistand, kan Danmark bidrage til, at de mest klimaudsatte mennesker får den lovede støtte til at modstå og opbygge modstandskraft overfor klimaforandringernes konsekvenser. På den måde kan landbrug fortsat skaffe arbejdspladser, indtægter og mad på bordet, hvilket vil begrænse klimafordrivelse og den dermed voksende grobund for konflikt og ustabilitet.

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?

Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi.

Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien.

Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.  

Her er debattørerne:

  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00