Debat

DI og Folkekirkens Nødhjælp: COP27-løfterne skal nu omsættes til konkret handling

COP27-aftalen om fælles håndtering af klimarelaterede skader er vigtig. Derfor er det afgørende, at den kommende regering omsætter løfter til konkret handling, skriver Anne Højer Simonsen og Birgitte Qvist-Sørensen.

COP27-aftalen er vigtig, fordi den forpligter verdenssamfundet på at stå sammen og vise mennesker, lokalsamfund, regeringer og investorer, at ingen må stå alene, når klimakatastrofer rammer, skriver Anne Højer Simonsen og Birgitte Qvist-Sørensen.
COP27-aftalen er vigtig, fordi den forpligter verdenssamfundet på at stå sammen og vise mennesker, lokalsamfund, regeringer og investorer, at ingen må stå alene, når klimakatastrofer rammer, skriver Anne Højer Simonsen og Birgitte Qvist-Sørensen.Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix
Anne Højer Simonsen
Birgitte Qvist-Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er verdenssamfundets ansvar at hjælpe, når klimaskabte oversvømmelser bryder gennem diger, ødelægger landbrugsjord, menneskers boliger og erhvervsliv. Når ekstrem varme og tørke efterlader landbrugsinvesteringer uden afkast og hele samfund uden fødevarer. Og når underleverandørers produktion lukker på grund af cykloner. 

Særligt hårdt ramt af klimaskabte tab og skader er udviklingslande, hvor hverken forsikringer eller myndigheder kan træde til. Her står lokale samfund alene med regningen, og derfor er samfundene sårbare. Men også danske virksomheder og investorer står usikre over for det forandrede klima, når investeringer og handelsaftaler påvirkes af naturkatastrofer. 

Og når hele lande er sårbare, får det effekt på valutakurser, renter og investeringer. Det bliver en ond spiral, som vil gøre det svært for mange lande at investere i fremtidig vækst, udvikling og ikke mindst klimatilpasning, som kan mindske risikoen for de store katastrofer. 

Aftalen fra COP27 er kun en ramme. Der er ingen konkrete løfter. Derfor er det afgørende, at den nye danske regering, ligesom andre landes regeringer, nu fastholder fokus på at finde løsninger.

Anne Højer Simonsen, Birgitte Qvist-Sørensen
hhv. vicedirektør, Dansk Industri, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

Derfor er aftalen fra COP27 så vigtig. Den forpligter verdenssamfundet på at stå sammen og vise mennesker, lokalsamfund, regeringer og investorer, at ingen må stå alene, når klimakatastrofer rammer. 

Aftalen skaber derfor tryghed og kan give nyt mod til at investere – både når det gælder private virksomheder og den enkelte landmand, der skal overveje, om det er risikoen værd at investere i nyt og bedre landbrugsudstyr til en klimaforandret virkelighed. 

Men aftalen fra COP27 er kun en ramme. Der er ingen konkrete løfter. Derfor er det afgørende, at den nye danske regering, ligesom andre landes regeringer, nu fastholder fokus på at finde løsninger. Løftet om at stå sammen skal følges op af konkret opbakning til dem, der står midt i krisen og er hårdest ramt af tab og skader. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør, DI
cand.polit. (Københavns Uni.)

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

0:000:00