Debat

DI og Folkekirkens Nødhjælp: Gør det attraktivt at satse på forretningseventyr i udviklingslande

Hvis vi skal indfri verdensmålene, kræver det innovation og massive investeringer i udviklingslandene. Derfor skal en ny udviklingsstrategi fjerne barrierer for private investorer og styrke samarbejder mellem danske og lokale aktører, skriver Thomas Bustrup og Birgitte Qvist-Sørensen.

Der er stadig ikke lykkedes for alvor at få danske bæredygtige løsninger i spil i eksempelvis Bangladesh. Derfor må vi fjerne barrierer for private investorer, skriver Birgitte Qvist-Sørensen og Thomas Bustrup.
Der er stadig ikke lykkedes for alvor at få danske bæredygtige løsninger i spil i eksempelvis Bangladesh. Derfor må vi fjerne barrierer for private investorer, skriver Birgitte Qvist-Sørensen og Thomas Bustrup.Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Ritzau Scanpix
Birgitte Qvist-Sørensen
Thomas Bustrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har skrevet et fælles indlæg for at understrege vigtigheden i at tænke i partnerskaber på tværs af sektorer i den nye udviklingspolitiske strategi. 

Vores udgangspunkt er ikke det samme, men vi helt enige i, at det kræver innovation og massive investeringer, hvis vi skal indfri verdensmålene og have alle lande med – også verdens fattigste. 

Derfor skal den nye udviklingspolitiske strategi rydde barrierer af vejen og booste samspillet mellem civilsamfundet og virksomheder. Og dermed gøre det mere attraktivt for investorer at satse på nye forretningseventyr i udviklingslandene. 

Ny strategi skal gøre investeringer nemmere
Det handler om at skabe bæredygtige samfund og bæredygtig vækst, der kommer de fattigste til gavn. Det er bestemt ikke en nem opgave, men i Danmark har vi mange af de nødvendige løsninger og en unik måde at arbejde i partnerskaber, der skaber grobund for bæredygtig udvikling. 

Det er nødvendigt med bedre adgang til finansiering, hvis de bedste løsninger skal udbredes til flere markeder og nå ud til flere mennesker.   

Birgitte Qvist-Sørensen og Thomas Bustrup
Hhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp og international chef, Dansk Industri

Danske virksomheder er blandt verdenseliten, når det kommer til udvikling af energieffektive løsninger, løsninger til klimatilpasning og bæredygtigt byggeri. Men vi har endnu ikke for alvor fået danske bæredygtige løsninger i spil i udviklingslande som Kenya, Uganda og Bangladesh. Lande hvor vi historisk har haft et omfattende udviklingssamarbejde, og hvor danske organisationer som Folkekirkens Nødhjælp har lokal tilstedeværelse og kendskab.  

Det skyldes blandt andet, at danske virksomheder bliver bremset af tårnhøje barrierer, der findes i udviklingslandene. Det kan være usikkert, om der er styr på ansvarligheden og menneskerettighederne. 

Der mangler ofte kvalificeret arbejdskraft. Og ikke mindst holder private investorer igen på grund af de risici, der er forbundet med at investere i udviklingslande.  

Det skal den nye udviklingspolitiske strategi sætte skub i. Det kræver blandt andet, at der bliver skruet op for fleksibilitet, lokal forankring og risikovillig kapital koblet til de nye erhvervsinstrumenter, der skal understøtte partnerskaber mellem danske og lokale virksomheder, civilsamfund, forskningsinstitutioner og myndigheder. 

Bæredygtig og innovativ fond
Det er nødvendigt med bedre adgang til finansiering, hvis de bedste løsninger skal udbredes til flere markeder og nå ud til flere mennesker. 

En løsning kunne være en ny bæredygtig og innovativ fond. Fonden skal tage det bedste fra udviklingsbistanden og det bedste fra privat finansiering, så vi sammen i partnerskaber mellem civilsamfund og privatsektor kan udvikle bæredygtige forretningsmodeller med en reel fattigdomseffekt. Og geare dem med privat kapital. 

Læs også

Hermed kan strategien sætte skub i innovative løsninger, der leverer på verdensmålene og den grønne omstilling - og som er kommercielt interessante for både danske og lokale virksomheder og finansielle institutioner.

Fælles problemløsning mellem danske og lokale aktører 
Der skal også skrues op for den fælles problemløsning mellem danske og lokale aktører både i forhold til uddannelse af arbejdskraft, bæredygtighed, ansvarlig virksomhedsadfærd og udvikling, der kommer de fattige til gavn.

Et eksempel er de diskussioner, der foregår mellem Danfoss, Dansk Industri og Folkekirkens Nødhjælp, hvor det overvejes, hvordan man kan styrke produktionen hos småbønder i Afrika med hjælp fra blandt andet dansk køleteknologi.  For at det skal blive til noget, så skal der skabes lokal efterspørgsel efter grøn teknologi i samarbejde med lokale virksomheder.

Der skal uddannes kvalificeret arbejdskraft, og småbønderne skal organiseres. Hermed kan vi opbygge bæredygtige værdikæder hele vejen fra Kenya til Danfoss’ hovedkvarter på Als. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00