Debat

Oxfam Ibis: Danmark kan blive verdens førende ulighedsforkæmper med ny udviklingsstrategi

DEBAT: Den nye udviklingspolitiske strategi skal både bekæmpe ulighed gennem uddannelse, fremme effektive skattesystemer og understøtte civilsamfund. Hvis vi gør det rigtigt, kan Danmark spille en markant rolle det næste årti, skriver Trine Pertou Mach.

Danmark skal være med til at bekæmpe ulighed gennem uddannelse. Det kræver velfungerende offentlige uddannelsessystemer, der inkluderer alle, skriver Trine Pertou Mach.
Danmark skal være med til at bekæmpe ulighed gennem uddannelse. Det kræver velfungerende offentlige uddannelsessystemer, der inkluderer alle, skriver Trine Pertou Mach.Foto: Sylvain Cherkaoui/Reuters/Ritzau Scanpix
Trine Pertou Mach
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi ved det egentlig godt. Men covid-19-krisen satte det store forstørrelsesglas på en i forvejen ulige, krisefyldt og uholdbar verden med et økonomisk system, der lader eliten stikke af.

Konsekvenserne af svage samfundsinstitutioner og manglende sociale sikkerhedsnet er åbenlyse. Og uden politisk handling vil den økonomiske ulighed blot vokse på klangbunden af en massiv klimakrise.

På det bagtæppe og blot ni år til at virkeliggøre den kolossale transformation, der ligger i FN’s Verdensmål, skal Danmark vedtage en ny udviklingspolitisk strategi.

Den nye strategi skal sætte menneskerettighederne først. Den skal bekæmpe ulighed gennem uddannelse og forstærke indsatsen for at fremme progressive og effektive skattesystemer. Den skal understøtte stærke civilsamfund og frie demokratier.

Menneskerettigheder skal i front
Coronakrisen har tydeliggjort, at respekt for menneskerettighederne ikke er en selvfølge. Danmark skal kæmpe for, at den bliver det. Forpligtelsen til at ’leave no one behind’ kræver en rettighedsbaseret tilgang til udvikling. Det gælder også de klimaindsatser, der med rette skal have en central plads i strategien.

Lokale civilsamfund er helt centrale for de forandringer, som udviklingsbistanden sigter på at skabe. For samfund er mere modstandsdygtige og forandringer mere holdbare, når de mennesker, der lever i dem, selv har ejerskab og er involveret i udviklingen.

Trine Pertou Mach
Politisk chef, Oxfam IBIS

Danmarks stærke traditioner for støtte til kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder bør udvides med fokus på piger og kvinders økonomiske uafhængighed og aktive politiske deltagelse - fra rettighedsaktivisten til fredsforhandleren. 

Velfungerende samfund bygger nemlig på et mangfoldigt, frit og uafhængigt civilsamfund. Det ved vi fra Danmark. Civilsamfundsorganisering og faglige bevægelser er med til at sikre borgere adgang til resurser og indflydelse.

De er afgørende for at stille magthavere til ansvar. Men alt for mange steder ser vi en tilbagerulning af de civile råderum. Undersøgelser viser, at blot 3,4 procent af verdens befolkning lever i det, vi kan betegne som ”åbne” samfund.

Støtte til civilsamfund
I Oxfam IBIS har vi gode erfaringer med støtte til lokale partnere i et stærkt samarbejde om opbygning af velfungerende civilsamfund. Lokale civilsamfund er helt centrale for de forandringer, som udviklingsbistanden sigter på at skabe. For samfund er mere modstandsdygtige og forandringer mere holdbare, når de mennesker, der lever i dem, selv har ejerskab og er involveret i udviklingen.

Derfor skal støtte til civilsamfundsorganisationer i Syd prioriteres endnu højere. Det er den form for arbejde, danske udviklingsorganisationer laver dagligt - ofte i globale alliancer, som også baner vej for, at de lokale stemmer når FN, IMF og Verdensbanken.

Den tilgang bør implementeres i alt fra det akutte humanitære arbejde til det mere langsigtede - fra fredsopbygning til retfærdige skattesystemer.

Uden god uddannelse, ingen fremtid
Coronakrisen lukkede skoler for næsten 1,7 milliarder børn og unge, og fremskridtene med at få piger i skole er slået 20 år tilbage. Vi ved, at ulighed i samfund bidrager til ulighed i uddannelse, der igen bidrager til økonomisk og social ulighed. Piger fra fattige familier er dem, der rammes hårdest.

Læs også

Børn og unge skal uddannes og dannes til at være selvstændige, aktive borgere, som kender deres rettigheder og udfolder sig i dem. Det kræver velfungerende offentlige uddannelsessystemer, der inkluderer alle og gør op med stereotype kønsroller. Det er hovedvejen til social retfærdighed og bekæmpelse af ulighed og fattigdom.

Et bæredygtigt økonomisk råderum
Hvis lande skal eje og styre deres egen udvikling, sikre uddannelse og sundhed til borgerne, må de have økonomiske ressourcer og råderum. Og behovet er eksploderet. Derfor skal Danmark - som lovet i Addis Tax Initiative – øge bistanden til skattemobilisering, så meget mere af den eksisterende rigdom indfanges til fælles gavn.

Og så til sidst: Lad udvikling være målet og nedton egeninteresserne. Følg de gode intentioner op med de nødvendige resurser. Udviklingsbistanden er som andel af vores samlede økonomi på laveste niveau i 40 år.

Gør vi det rigtigt, kan Danmark også i det kommende årti spille en markant rolle for den nødvendige omstilling, som milliarder af mennesker har ret til.

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?
Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi. Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien. Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.  Her er debattørerne:
  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00