EL: Udviklingpolitisk har der ikke været meget at glæde sig over i år

DEBAT: Året går på hæld, og udviklingspolitisk lader det meget tilbage at ønske. Verden er blevet mere ulige, lederne i verdens rigeste lande kan ikke fordele flygtninge, og Danmarks udviklingsbistand er den laveste i 20 år, skriver Christian Juhl (EL).

Af Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

Normalt er det god tone i min familie at bidrage til en god stemning op til jul, når vi sådan rigtig hygger os med familien og vennerne.

Men jeg husker endnu ikke en jul, hvor vi ikke undervejs har konkluderet: ”Hvor har vi det godt – og hvor kunne vi ønske, at alle verdens mennesker havde det så godt som os.”

Når jeg bliver opfordret til at gøre status for året, der er gået, i udviklingspolitisk lys, undskylder jeg overfor læserne. Jeg ikke i stand til at skabe megen julestemning.

Et forfærdeligt år
Jeg vil begrænse mig til 10 nedslag.

1) Verden er blevet mere ulige. De otte rigeste mennesker ejer ligeså meget som den fattigste halvdel af klodens befolkning. Rigtig mange skal stadig leve for en dagløn på under 15 kroner.

2) Korruption, skattely og svindel har et omfang, så det sandsynligvis ville kunne fordoble verdens udviklingsbistand. De multinationale selskaber har magt som aldrig før.

3) 60 millioner mennesker er på flugt fra krige, kriser og sygdomme. Mange af dem lever i flygtningelejre og får kun halvdelen af den nødhjælp, som FN kalder på som nødvendig for at sikre deres liv.

4) Lederne i verdens rigeste lande kan ikke finde ud af at fordele den lille del af verdens mange flygtninge, som når til vores lande. De kan heller ikke finde ud af at bidrage til at løse de voldsomme konflikter, der driver så mange på flugt. Syrien og Irak brænder fortsat, og i Israel og Palæstina hælder USA unødvendig benzin på bålet.

5) Men disse rige ledere kan finde ud af at opruste og bruge penge på kampfly, bomber og granater. Det globale salg er stigende og udgjorde sidste år 384 milliarder USD.

Smørhullet Danmark
6)  Regeringen opruster på livet løs – både med nye kampfly og almindeligt dødeligt isenkram for milliarder.

7)  Regeringen har siden valget vedtaget mere end 60 stramninger overfor flygtninge og indvandrere.

8)  Antallet af flygtninge, som vi tager imod, har ikke været lavere i mange år. Ikke engang FN's 500 kvoteflygtninge, der har særligt vanskelige forhold, vil regeringen tage imod.

9)  Vi ligger på det laveste niveau for dansk udviklingsbistand i mere end 20 år.

10) Regeringen har i sin nye strategi for udvikling bildt sig selv ind, at erhvervslivet kan redde den tredje verden. Mere egeninteresse og mindre rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret hjælp. Kredse omkring regeringen overvejer endda muligheden for at frigøre sig fra forpligtelserne i menneskerettighederne.

Opgør med grådigheden
Det ville være meningsløst at påstå, at intet bliver bedre. Der er små lys i mørket. Der findes kræfter, som fokuserer på en mere human og solidarisk udvikling.

COP-mødet i Paris om klimaet var et fremskridt. 122 lande har i FN-regi vedtaget et forbud mod atomvåben, og FN's 17 verdensmål vil forandre verden, hvis vi realiserer dem.

Verdensmålene er revolutionære, sagde daværende formand for FN Mogens Lykketoft i 2015. En realisering af målene kræver efter min mening et opgør med den grådige kapitalisme, som har alt, alt for meget magt på vores smukke klode, hvor alle kunne have det så godt som os. 

God jul & Guds fred til alle, der er med på at tæmme de grådige kræfter.

Forrige artikel Unicef Danmark: Øremærkede tilskud ændrer vores muligheder Unicef Danmark: Øremærkede tilskud ændrer vores muligheder Næste artikel Alternativet: Udviklingsbistand bør bistå til udvikling, right? Alternativet: Udviklingsbistand bør bistå til udvikling, right?