Debat

Hvorfor er danskernes opbakning til udviklingsbistanden faldet?

PRÆSENTATION: Danskernes opbakning til ulandsbistanden er dalende, ligesom færre tror på, at udviklingsbistanden hjælper. Udviklingsdebatten sætter emnet til debat blandt en række markante aktører på området. Læs mere her, og mød panelet.

Foto: Colourbox
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge en aktuel undersøgelse, foretaget af Wilke for Udenrigsministeriet, er danskernes opbakning til udviklingsbistanden dalende. Antallet af danskere, der bakker op om bistanden, er således bl.a. faldet fra 69 procent i 2012 til 61 procent i 2014.

Især blandt yngre mænd er opbakningen faldende, mens danskernes samlede tro på, at udviklingsbistanden hjælper, også falder.

I forbindelse med Wilkes undersøgelse efterlyste handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) ”mere tilstedeværelse og kreativitet fra de folkelige organisationer”.

Altinget: udvikling ønsker at sætte gang i debatten og dels spørge, hvad der kan gøres fremadrettet, men også hvorfor spørgsmålet er vigtigt, hvilket ansvar politikerne og organisationerne har, og hvad årsagerne eventuelt kan være.

Læs mere om panelet her:

Mette GjerskovMette Gjerskov (S), udviklingsordfører
Mette Gjerskov er uddannet cand.angro. ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Hendes politiske karriere begyndte for alvor, da hun i 2002 stillede op som kandidat for Socialdemokratiet i Roskildekredsen. Hun blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005 og har fungeret som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri 2011 til 2013. Hun har tidligere været formand for Dansk Røde Kors, Gundsø lokalafdeling 1994-2005, og vicepræsident for Dansk Røde Kors 1999-2004.

Fakta
Fra 19. maj og en måned frem tager Udviklingsdebatten tilliden og opbakningen til udviklingsbistanden op til debat.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Andreas KammAndreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp
Andreas Kamm er cand.mag. i historie fra Odense Universitet. Han har arbejdet for Dansk Flygtningehjælp siden 1979, og har som generalsekretær siden 1998 stået i spidsen for en udvikling, der har betydet, at Dansk Flygtningehjælp i dag er den største danske internationale humanitære organisation med en omsætning, der nærmer sig to mia. kr. Organisationen forestår desuden en indsats, der når ud til over to millioner flygtninge og fordrevne i 34 lande. En indsats, der har betydet, at Global Journal i 2013 kårede Dansk Flygtningehjælp som verdens bedste humanitære organisation.

Mads Bugge MadsenMads Bugge Madsen, sekretariatsleder hos Ulandssekretariatet
Mads Bugge Madsen er uddannet som styrmand i Mærsk Line, men har siden 1990 arbejdet med udviklingsbistand på arbejdsmarkedet. Først med seks års udstationering i Asien og siden som afdelingsleder i Ulandssekretariatets (Fagbevægelsens Udviklings- og Bistandsorganisation) Asien-afdeling. I sit arbejde har han især fokuseret på menneskerettigheder på arbejdsmarkedet, social dialog og etablering af trepartssystemer i udviklingslande. Før engagementet i udviklingsbistanden har han arbejdet for Danmarks Radio.

Mulle Juul KorsholmMulle Juul Korsholm, kampagnechef i Folkekirkens Nødhjælp
Mulle Juul Korsholm er uddannet fra CBS i 1994 som Markedsøkonom og HD i Udenrigshandel og har desuden fulgt diverse kommunikationsrelaterede uddannelser på Institute of Sales Promotion og Den Danske Reklameskole. Hun tiltrådte som Kampagnechef i Folkekirkens Nødhjælp i 2014. Inden da har hun arbejdet i den kommercielle verden; som medstifter af Protocol, specialiseret i female leadership og senere integreret i Presidents Institute, og før det på diverse kommunikationsbureauer i London og København. Hun har mere end 15 års solid kommunikationserfaring og har altid haft en særlig interesse og stort hjerte for at udvikle kampagner, der kan flytte holdninger og ændre adfærd, motivere og engagere danskerne – nu til fordel for verdens fattigste gennem hendes engagement hos Folkekirkens Nødhjælp.

Lars KochLars Koch, politik og Kampagnechef i IBIS
Lars Koch er uddannet cand.scient.pol. med speciale i udviklingspolitik. Han har gennem sit arbejdsliv fokuseret på finansiering af udvikling med særligt fokus på gældseftergivelse, handel, bistand, investeringer, skatteunddragelse og udvindingsindustrien som kilder til finansiering af bekæmpelse af fattigdom. Gennem de sidste år har fokus hovedsageligt været på Afrika, men han har også en god indsigt i Latinamerika fra 2½ års arbejde i Bolivia og Sydamerika med de oprindelige folks rettigheder.

Adam Moe FejerskovAdam Moe Fejerskov, Ph.d.-studerende ved DIIS
Adam Moe Fejerskov har en kandidatgrad i globale studier fra RUC. Han har tidligere arbejdet som rådgiver i Udenrigsministeriet og for de danske ngo’ers EU-netværk Concord Danmark. Han forsker i det internationale udviklingssamarbejde og har publiceret en række rapporter om EU’s udviklingssamarbejde, bl.a. European Union Development Cooperation in a Changing Global Context samt Practice makes perfect: The role of the European Union in the post-2015 framework for development cooperation i 2013.


Thomas Ravn-PedersenThomas Ravn-Pedersen, sekretariatsleder for Verdens Bedste Nyheder
Thomas Ravn-Pedersen er uddannet journalist og har siden 2010 været sekretariatsleder for FN, Danida og NGO FORUMs initiativ "Verdens Bedste Nyheder". Tidligere har han blandt andet været redaktør i P1, chef for DRs montage- og dokumentargruppe samt informationschef i Folkekirkens Nødhjælp. Derudover har han været formand for Ghana Venskabsgrupperne i Danmark i 21 år, seniorrådgiver for African Youth Panel samt formand for Timbuktu Fonden, der støtter u-landsoplysning og journalistik.

Jon ClausenJon Clausen, Studiekoordinator og kommunikationsmedarbejder, Global Development, Sociologisk Institut, Københavns Universitet
Jon Clausen er uddannet journalist og cand.mag i kulturstudier fra Roskilde Universitet. Han arbejder på Københavns Universitet som studiekoordinator for kandidatuddannelsen ”Global Development” og som presse- og kommunikationsmedarbejder på hhv. Institut for Antropologi og Sociologisk Institut. Derudover er han formand for den danske udviklingsorganisation Axis og bestyrelsesmedlem i CISU, der er en sammenslutning af mere end 280 folkelige, danske organisationer, som er engagerede i udviklingsarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Kamm

Formand for Institut for Menneskerettigheder, fhv. generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp 1998-2017
cand.mag. i historie og dansk (Odense Uni. 1978)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Thomas Ravn-Pedersen

Direktør og chefredaktør, Verdens Bedste Nyheder, medlem af 2030-panelet, formand for Timbuktu Fonden, næstformand for Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke
journalist (DJH 1991) master of public governance (CBS 2018)

0:000:00