Debat

IFU til Oxfam Ibis: Private universiteter giver flere afrikanske unge en chance

REPLIK: Det er helt fair at være uenige om, hvordan vi sikrer flere unge i Afrika bedre uddannelsesmuligheder, men IFU’s investering er ikke pakket ind i verdensmålene for at få danske skattekroner med, skriver Rune Nørgaard.

Motivationen for at investere i private universiteter er at bidrage til at løse konkrete udfordringer med mangel på studiepladser i udviklingslandene og bidrage til realiseringen af verdensmålene, skriver Rune Nørgaard.
Motivationen for at investere i private universiteter er at bidrage til at løse konkrete udfordringer med mangel på studiepladser i udviklingslandene og bidrage til realiseringen af verdensmålene, skriver Rune Nørgaard.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rune Nørgaard
Kommunikationschef, IFU

IFU’s investering i private universiteter i Afrika falder ikke i god jord hos Kristian Weise fra Oxfam Ibis, der i Altinget 30. november giver udtryk for, at den går ud over de fattigste, og at IFU bruger verdensmålene som påskud for at investere i privat uddannelse.

Det er helt fair at være uenige om, hvordan vi sikre flere unge i Afrika bedre uddannelsesmuligheder. Men IFU’s investering er ikke pakket ind verdensmålene for at få danske skattekroner med.

I verdensmål 4.3 hedder det, at alle kvinder og mænd inden 2030 skal sikres lige adgang til teknisk uddannelse, erhvervsuddanelse og højere uddannelse, herunder universitet i høj kvalitet og til en overkommelig pris.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er således hos beslutningstagerne bag verdensmålene en erkendelse af, at videregående uddannelse også kan omfatte brugerbetaling.

Men uanset hvad, må det væsentlige være, hvordan vi kan skabe en bedre fremtid for afrikanske unge og bidrage til den økonomiske udvikling, blandt andet ved at give flere mulighed for at gennemføre en universitetsuddannelse på et høj fagligt niveau og til en overkommelig pris.

Med investeringerne øger vi antallet af uddannelsespladser uden at stille de allerfattigste ringere, og vi bidrager med et stigende antal scholarships, så flere, der ikke har mulighed for selv at betale, kan få en videregående uddannelse.

Rune Nørgaard
Kommunikationschef, IFU

To tredjedele bliver afvist
Som jeg tidligere har skrevet i Altinget, så er der stor mangel på studiepladser på universiteter generelt i Afrika. Kun knap 10 procent får en erhvervsrettet uddannelse eller universitetsuddannelse, og to tredjedele af dem, der søger optagelse, bliver afvist.

Og dem, der får en plads på de bedste offentlige universiteter, har en tendens til at være de mest privilegerede, ligesom de rigeste kan tage deres uddannelse i udlandet.

Den situation er uholdbar, og derfor har IFU via verdensmålsfonden besluttet at investere i en uddannelsesplatform, der for nuværende driver to universiteter i henholdsvis Uganda og Zambia.

Motivationen er at bidrage til at løse konkrete udfordringer med mangel på studiepladser i udviklingslandene og bidrage til realiseringen af verdensmålene.

Læs også

Flere tilbydes scholarships
Det er afgørende for os, at universiteterne gør en forskel.

At de tilbyder uddannelse af høj kvalitet, der er akkrediteret af det offentlige, og som bibringer de studerende væsentlige kvalifikationer, der gør, at de kan få beskæftigelse, bidrage til samfundet og forbedre deres livsvilkår.

Betyder det, at alle problemer er løst? Nej. Men med investeringerne øger vi antallet af uddannelsespladser uden at stille de allerfattigste ringere, og vi bidrager med et stigende antal scholarships, så flere, der ikke har mulighed for selv at betale, kan få en videregående uddannelse.

Alternativet er ikke, at videregående uddannelse i Afrika bliver gratis, men at endnu en generation af afrikanske unge ikke får mulighed for at tage en uddannelse, de er kvalificeret til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Nørgaard

Kommunikationschef, IFU
cand.scient.pol (Københavns Uni. 1996)

0:000:00