Debat

Klimaaktivister: Ekskludér fossilindustrien fra fremtidige klimaforhandlinger

Hvis FN's klimatopmøder skal bevare nogen form for troværdighed, er der brug for, at fossilindustrien en gang for alle ekskluderes fra forhandlingslokalerne til fremtidige klimatopmøder, skriver fire klimaaktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.

For bordenden af COP28 sad en oliechef og klimabenægter, Sultan Al-Jaber, som formåede at bevare sit job men ikke verdens tillid, skriver fire klimaaktivister.
For bordenden af COP28 sad en oliechef og klimabenægter, Sultan Al-Jaber, som formåede at bevare sit job men ikke verdens tillid, skriver fire klimaaktivister.Foto: Hannes P Albert/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var minimum 2456 fossile lobbyister til stede på COP28. Det er en skæbnesvanger rekord, og gruppen af fossile lobbyister er dermed større end næsten alle nationale delegationer.

Tallene rystede alle os i civilsamfundet her på COP28, for vi ved godt, at når fossilindustrien dikterer klimapolitikken, får vi aldrig landet de nødvendige klimaaftaler.

Læs også

Derfor skal FN udvikle en skudsikker politik om interessekonflikt til deres klimakonferencer, som ekskluderer fossillobbyen fra alle fremtidige COP-møder.

Fossilindustriens røgslør

Kloden har brændt hele sommeren, og COP28 finder sted i røgskyernes skygge. Vejret har slået rekord på rekord, og der kan ikke være nogen tvivl om, at klimakrisen kræver akut og ambitiøs handling.

Fossilindustrien kommer aldrig til at klippe sin egen livline, så derfor bliver vi nødt til at ekskludere dem fra forhandlingslokalet.

Selma de Montgomery, Elise Sydendal, Salam El Youssef og Theresa Lund Andersen
Den Grønne Ungdomsbevægelse

Men selvom Dubai-solen brænder, kan magthaverne ikke mærke heden i forhandlingslokalet. De er nemlig omgivet af fossile lobbyister, som sælger kølende fortællinger om CCS-teknologi og andre drømmeteknologier, der endnu ikke eksisterer.

Disse lobbyisters formål er at bilde forhandlerne, magthaverne og verdens befolkning ind, at der ikke er behov for en ambitiøs aftale om udfasning af fossile brændsler, og det kommer verdens befolkning til at betale prisen for.

Men både FN's klimapanel og IEA har konkluderet, at fossile udledninger skal toppe senest i 2025. Det kræver akutte reduktioner nu og her, som kun kan sikres ved at stoppe afbrændning af fossile brændsler. Denne åbenlyse sandhed forsøger fossilindustrien at sløre, og det har katastrofale konsekvenser for COP-forhandlingerne.

Klimahandling modarbejdes

På COP28 bliver interessekonflikten personificeret i præsidentskabet. COP-præsidenten Al-Jaber har ansvaret for at lande en ambitiøs klimaaftale om udfasning af fossile brændsler. Samtidig er han chef for UAE's nationale og største olieselskab, og har dermed som mission at sikre selskabets profitkilder.

Der er flere fossile lobbyister på COP28, end der er delegater fra de ti mest sårbare lande.

Selma de Montgomery, Elise Sydendal, Salam El Youssef og Theresa Lund Andersen
Den Grønne Ungdomsbevægelse

Som et resultat af denne interessekonflikt har Al-Jaber udtalt, at han "ikke tror på videnskaben bag udfasning af fossile brændsler". For bordenden af COP28 sad en oliechef og klimabenægter, som formåede at bevare sit job men ikke verdens tillid.

Fossilindustrien har allerede haft enhver mulighed for at stille sig på den korrekte side af historien og udskifte fossile brændsler med vedvarende energi. Men i dag har 96 procent af alle fossile selskaber planer om at ekspandere deres produktion.

Det går direkte mod den eksisterende klimavidenskab, som tydeligt siger, at der ikke er plads til et eneste nyt fossilt projekt, hvis vi skal holde temperaturstigningen under 1,5 grader.

En industri, som direkte bryder med alt klimavidenskab, kan ikke være andet end en hæmsko for videnskabsbaserede klimaforhandlinger.

Læs også

Fossilindustrien kommer aldrig til at klippe sin egen livline, så derfor bliver vi nødt til at ekskludere dem fra forhandlingslokalet.

Det er grundlæggende udemokratisk, at en enkelt industri får lov til at bremse den klimahandling, som hele den globale befolkning er afhængig af.

Der er flere fossile lobbyister på COP28, end der er delegater fra de ti mest sårbare lande. Fossilindustrien får lov til at hviske forhandlerne i øret, mens opråbene fra dem på frontlinjen af klimakrisen forstummes. Det er uretfærdigt.

Ekskluder fossilindustrien

Hvis COP'en skal bevare nogen form for troværdighed, er der brug for, at fossilindustrien en gang for alle ekskluderes fra klimaforhandlingerne. FN skal udvikle en ambitiøs politik om interessekonflikt til deres klimaforhandlinger, som anerkender, at progressiv klimapolitik aldrig kan blive udviklet, mens fossilindustrien sidder med om bordet.

Ligesom med tobaksindustrien og sundhed har fossilindustrien en indiskutabel interessekonflikt, når det kommer til retfærdig og akut klimahandling.

Selma de Montgomery, Elise Sydendal, Salam El Youssef og Theresa Lund Andersen
Den Grønne Ungdomsbevægelse

Præcis ligesom WHO for over 20 år siden besluttede at ekskludere tobaksindustrien, der i årtier havde løjet om tobaks skadelige konsekvenser til utallige sundhedskonferencer.

Ligesom med tobaksindustrien og sundhed har fossilindustrien en indiskutabel interessekonflikt, når det kommer til retfærdig og akut klimahandling. Deres profitgrundlag er baseret på salg af fossile brændsler; klimakrisen er skabt og eskaleres af afbrændingen af fossile brændsler.

Danmark skal leve op til sit rygte som en frontløber på klimadagsordenen og presse på for en ambitiøs politik om interessekonflikt. Klimapolitikken skal dikteres af videnskaben og ikke af fossile interesser.

Vi køber gerne forhandlerne en is, hvis de skal køle ned: Så længe fossilindustriens løgne bliver ude af forhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Selma De Montgomery

Klimaaktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse, klimaforkæmper, Unicef
Gymnasieelev

0:000:00