Professor: Regeringen har genindført bunden bistand

DEBAT: Bunden bistand var almindelig for 30 år siden. Men med konstant reference til partnerskaber med danske virksomheder og organisationer, er det lykkedes at genindføre den, skriver John Rand, professor i udviklingsøkonomi ved KU.

Af John Rand
Professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet

Regeringens udviklingspolitiske tiltag, der skal styrke den private sektors rolle i udviklingssamarbejdet, har genåbnet en gammel traver omkring bunden udviklingsbistand.

Specifikt tænker jeg på den del af udviklingsbistanden, som bindes op på samarbejde med donorlandets virksomheder, ngo'er eller forskere.

Med de seneste politiske udmeldinger, hvor der konstant refereres til partnerskaber med danske virksomheder og organisationer, må størstedelen af udviklingsbistanden allokeret gennem partnerskabstilgangen betegnes som bunden bistand. 

Bunden bistand giver lav værdi
Brugen af bunden bistand var almindelig for cirka 30 år siden. Her udgjorde den omkring 40 procent af den samlede danske udviklingsbistand. Til sammenligning repræsenterede denne form for udviklingsbistand i omegnen af fem procent, da den siddende regering for overtog magten.

Centralt for denne reduktion gennem de sidste tre årtier har været hensigtserklæringen i 2001 mellem de traditionelle donorer om, at bunden udviklingsbistand burde fjernes.

Den anbefaling kom som følge af en række studier, der viste, at bunden udviklingsbistand reducerer værdien set fra modtagerlandets synsvinkel, sammenlignet med tilsvarende ikke-bundne aftaler.

I 2009 opsummerede OECD studierne og konkluderede, at de kontraktmæssige opsætninger i bundne partnerskaber kan reducere værdien af aftalerne for modtagerlandene med helt op til 30 procent.

Leverer danskerne bedst?
At dette er tilfældet bør i og for sig ikke overraske. Ved at binde modtagerlandenes virksomheder til danske udbydere af en eller anden form for service, ydelse, produkt, eller ”partnerskabspakke”, begrænses leverandørkonkurrencen og værdien af projektet for modtagerlandenes virksomheder reduceres, alt andet lige, sammenlignet med en situation, hvor modtagerlandene kan vælge deres partnerskaber frit.

Det er simpelthen ikke givet, at danske virksomheder og organisationer er de bedst egnede til at levere de varer eller services, som modtagerlandenes virksomheder efterspørger. Denne problemstilling er velkendt og allerede indirekte debatteret i tidligere oplæg. Men at dette politisk set kan være en svær nød at knække er oplagt.  

Hånd om de gode afledte effekter 
Et relateret område, som partnerskabsprogrammet bør forholde sig til, uanset om problemstillingen omkring bunden bistand negligeres, er, hvorledes man sikrer, at eventuelle partnerskaber bedst skabes inden for rammerne af de allerede etablerede erhvervspolitiske strategier i modtagerlandene.

Og hvorfor er dette vigtigt?

Forskning har gennem det seneste årti fremhævet dynamiske og koordinerede erhvervspolitiske initiativer som et vigtigt element for en succesful udviklingsstrategi.

Et centralt element i en sådan erhvervspolitik har vist sig at være evnen blandt interessenterne til at sortere i foreslåede partnerskabsaktiviteter og sikre støtte til dem, som ud over at sikre intern partnerskabssucces, har potentialet til at skabe de størst mulige positive og bæredygtige afledte effekter til andre dele af erhvervssektoren.

Dette er i og for sig oplagt, men hidtil har det implementeringsteknisk været svært at finde en analytisk ramme, som kunne hjælpe beslutningstagerne til at identificere de partnerskaber med de største synergier. 

Se på modtagerlandenes strategi
Inden for de seneste år har ”Big Data” dog muliggjort sammenkobling og analyse af data, som vi ikke kunne tidligere.

Dette har været specielt interessant inden for forskellige typer af netværksanalyser, som blandt andet har været med til at kunne give landespecifikke overblik over industriers indbyrdes afhængighed samt deres respektive afsmittende effekter på andre erhvervsområder (se for eksempel analyser af økonomisk kompleksitet).

Dette betyder, at man i designet af de landespecifikke partnerskabsprogrammer med de rette forberedende analyser kan skabe et overblik over, hvor sandsynligheden for afledte effekter af de enkelte partnerskabsprogrammer er størst.

Donorer og regeringer bør derfor – udover deres reguleringsmæssige ansvar – tage førertrøjen på og sikre, at partnerskabsstøtten gives inden for rammerne af en veldefineret erhvervspolitisk strategi i modtagerlandet.

Forrige artikel CARE: Småbønder er en god investering CARE: Småbønder er en god investering Næste artikel Verdens Skove: Virksomheder skal se andet end en bundlinje Verdens Skove: Virksomheder skal se andet end en bundlinje
 • Anmeld

  Ana Maria · MORTGAGE SERVICE

  loa

  Hej allesammen. Jeg er Andrea Petra Carlile fra Aarhus Danmark. Her er for at vidne om, hvordan jeg fik mit lån fra fru Linda Robert efter at jeg flere gange har ansøgt om forskellige lån långivere, som lovede at hjælpe, men de gav mig aldrig lånet. Indtil min ven introducerede mig til fru Linda Robert lovede at hjælpe mig og faktisk gjorde hun som hun havde lovet uden nogen form for forsinkelse. Jeg troede aldrig, at der stadig er pålidelige långivere, indtil jeg mødte fru Linda Robert, som faktisk hjalp med lånet og ændret min tro. Jeg ved ikke, om du på nogen måde har brug for et ægte og presserende lån. Vær fri til at kontakte Mr. Linda Robert via {Jeg ØNSKER DER ALLE BEDSTE VENNER}

  Kontaktoplysninger.

  Email: (mrslindarobertloanfirm@outlook.com)

  http://privatelanders12.wixsite.com/loan

 • Anmeld

  Diana Patrick · Vidnesbyrd

  Vidnesbyrd

  Hej alle derude, jeg håber du er okay ??? Mine navne er fru Diana Patrick. Jeg kommer fra Ohio for et par måneder siden blev jeg suget i en dårlig økonomisk situation, og jeg havde brug for et presserende lån til at betale mine regninger og komme tilbage på mine fødder økonomisk på grund af min nuværende finansielle situation, min bank nægtede at give mig et lån, så jeg blev efterladt uden anden mulighed end at søge et usikret lån online i min undersøgelsesproces, jeg var offer for bedrageri, og jeg tabte næsten $ 1.500, og jeg havde mere problemer, og jeg gav næsten op håb om at få et lån, indtil jeg fandt en online-indlæg posten var et fælles vidnesbyrd fra hr. Eric fra New Jersey stater, der vidner om, hvordan han fik $ 50.000 fra karen finance Inc. efter at have læst stillingen jeg besluttede at kontakte karen finance inc via e-mail: (karenronaldfinance@hotmail.com) kontakt delt i indlægget, blev min usikrede låneanmodning på $ 600.000 godkendt inden for 72 timer efter min anmodning, og mit lån blev betalt på min bankkonto uden udeladelse.

  Jeg vil gerne udtrykke min dybe taknemmelighed og også rådgive lånesøgere derude for at være meget årvågen, fordi der er mange svindlere derude med det eneste formål at bedrage de uskyldige lånesøgere, så jer skal være forsigtige og årvåge .. for dem der har brug for et lån, jeg anbefaler Karen Finance Inc, kan du kontakte virksomheden via e-mail: (karenronaldfinance@hotmail.com)

  Tak for at have læst mit vidnesbyrd, jeg ønsker dig lykke.

  Dine,
  Diana Patrick.

 • Anmeld

  Helena Karas · Jeg modtog en ejendomshjælp på 15.000.000 CZK fra Peter Krajcovic.

  Jeg modtog en ejendomshjælp på 15.000.000 CZK fra Peter Krajcovic.

  Hej mennesker. Mit navn er Helena Karas fra Prag 8. Jeg modtog et lån på 15.000.000 CZK fra Peter Krajcovic til en fast ejendom i Prag 2. Mr Krajcovics korrekte email er senatorrpwalter@hotmail.com. Hans lån er 100% garanteret. Kontakt ham, hvis du stadig søger lånet.

 • Anmeld

  MARY MASON · Sky Wealth lån Firm, vi giver lån til en rente 0f 3%.

  Sky Wealth lån Firm, vi giver lån til en rente 0f 3%.


  God dag sir / ma am.

  Vi er en privat virksomhed, og vi tilbyder lån til lave renter ved bestemmelse af lånebeløbet er mellem 100 mio. Låneforpligtelser på 1.000 Euro-lån til forretningsudvikling: kant / forretningsudvidelse konkurrenceevne.

  Vi tilbyder forskellige lån

  * Personlige lån (sikrede og usikrede)
  * Forretningsmæssige lån (sikrede og usikrede)
  * Konsolideringslån

  Ingen forhåndsgebyrer
    

  Vi takker dig for at have taget dig tid til at læse denne annonce.
  For mere information og forespørgsler, send e-mail til os i dag
  skywealthloanfirm@gmail.com
  skywealthloanfirm@gmail.com
  skywealthloanfirm@gmail.com


  Fru Mary Mason.