Debat

Rosa Lund: Hvis udlændingeloven ikke er god nok til ukrainerne, hvorfor er den så god nok til andre flygtninge?

Udlændingeloven er så stram, at kun få flygtninge fra Ukraine ville kunne få asyl under den nuværende lovgivning. Men i stedet for at lave en særlov bør vi genfinde vores medmenneskelighed og forbedre vilkårene for alle flygtninge, skriver Rosa Lund.

I Enhedslisten vil vi hjælpe alle mennesker, der er på flugt. Ikke med særlove, men ved at ændre den nuværende udlændingelovgivning, så den giver asyl til alle de mennesker, der har behov for beskyttelse, skriver Rosa Lund.
I Enhedslisten vil vi hjælpe alle mennesker, der er på flugt. Ikke med særlove, men ved at ændre den nuværende udlændingelovgivning, så den giver asyl til alle de mennesker, der har behov for beskyttelse, skriver Rosa Lund.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rosa Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Føles krigens rædsler anderledes i Afghanistan end i Ukraine? Er Assads bomber mere ødelæggende end Putins? Hvordan måler man desperationen hos en flygtning fra Eritrea i forhold til én fra Ukraine?

Det er umulige svar på umulige spørgsmål. Men ikke desto mindre er det spørgsmål som disse, regeringen foregiver at have svar på, når man nu laver en særlov for ukrainske flygtninge, uden tanke på at flygtninge også kan komme fra andre lande.

En særlov, der skal sikre ukrainske flygtninge arbejde, bolig og skole i Danmark så hurtigt som muligt.

Særloven forskelsbehandler mennesker på flugt 

I Enhedslisten står vi i et dilemma. Vi mener, at det er problematisk og dybt diskriminerende, at der skal gælde forskellige regler for mennesker, der har samme behov for beskyttelse.

Det er en klokkeklar forskelsbehandling, som tilsidesætter desperate flygtninges behov for beskyttelse til fordel for en kynisk prioritering af nationaliteter og geografi.

Rosa Lund (EL)
Rets- og integrationsordfører

Vores mål er at lave generelle forbedringer i udlændingeloven til gavn for alle mennesker på flugt og ikke specifikke særlove til bestemte grupper. Men vi kan heller ikke lade ukrainerne i stikken i denne frygtelige situation, og derfor stemmer vi for med håbet om, at det er den sidste flygtninge-særlov, vi ser i Danmark.  

Særlovens intentioner er både fornuftige og udtryk for en human tilgang til flygtninge, som dermed slipper for at visne hen i et asylcenter, mens deres sag behandles - men desværre også en sjælden set tilgang i et årelangt formørket udlændingepolitisk Danmark.

Og i et sekunds håb troede jeg, at Socialdemokratiet var kravlet op fra den udlændingefjendske kælder og havde genfundet deres humanistiske dna.

Det har de ikke. For den nyfundne godhed er åbenbart kun begrænset til bestemte mennesker; særloven gælder kun flygtninge fra Ukraine, mens flygtninge fra eksempelvis Syrien og Afghanistan ligesom alle andre flygtninge er omfattet af udlændingeloven.

Det er en klokkeklar forskelsbehandling, som tilsidesætter desperate flygtninges behov for beskyttelse til fordel for en kynisk prioritering af nationaliteter og geografi.

Udlændingeloven er inhuman og pinligt utidssvarende

Hvis den danske udlændingelov ikke er god nok til ukrainerne, hvorfor er den så god nok til syrere, afghanere og somaliere? Svaret er: Det er den ikke. For når vi er nødt til at lave en særlov for mennesker, der flygter fra en tyran som Putin, udstiller det, hvor stram, inhuman og umenneskelig udlændingelovgivningen er.

Faktisk er den så pinligt utidssvarende og absurd urealistisk, at kun få flygtninge fra Ukraine ville kunne få asyl under den nuværende udlændingelovgivning. Faktisk har russiske flygtninge større chance for at få asyl end ukrainere, fordi lovgivningen er så fastlåst. Ifølge de nuværende regler skal man enten være personligt forfulgt, eller der skal have været krig i landet i længere tid for at få asyl.

I stedet for at lave udlændingeloven om, panikker man med en særlov, på trods af at sådan en lov på diskriminerende vis vil stille andre flygtninge dårligere, og desuden ikke er permanent og dermed vil udløbe på et tidspunkt.

Rosa Lund (EL)
Rets- og integrationsordfører

Sådan som udlændingelovens bestemmelser normalt fortolkes i asylsystemet vil kun et fåtal af ukrainere, der enten forfølges af de russiske invasionstropper (f.eks. regeringsrepræsentanter eller kritikere af Rusland) eller af det ukrainske styre (for f.eks. at være pro-russiske) leve op til disse kriterier.

Vi har altså en så ubehagelig og stram lovgivning, der er designet til at skabe et Fort Danmark, at den ikke engang kan hjælpe folk i Europa, der flygter fra en despot som Putin. I stedet for at lave udlændingeloven om, panikker man med en særlov, på trods af at sådan en lov på diskriminerende vis vil stille andre flygtninge dårligere, og desuden ikke er permanent og dermed vil udløbe på et tidspunkt.

Dét er aktuelt med de afghanske flygtninge. De afghanske tolke, der stod i danske militæruniformer, side om side med danske soldater i kampen mod Taliban. Der var også gode intentioner, da de blev hentet til Danmark sidste sommer, og man lavede en særlov, der skulle få dem ud at arbejde og i skole.

Et halvt år efter sidder halvdelen stadig på Modtagecenter Sandholm og venter. Og venter – og venter. Her kan deres usikkerhed vokse og mentale tilstand forværres, for de må ifølge den midlertidige særlov kun være her i to år. Dette tydelige eksempel på, at særlove er utilstrækkelige, er regeringen og de øvrige partier åbenlyst blinde for.

Vi skal åbne deres øjne. Det er nu vi skal løfte vores blik fra vores snævre nationale, indenrigspolitiske mure og kigge ud over Europa og verden og anerkende, at en flygtning er en flygtning. Nød er nød. Krig er krig. Og beskyttelsesbehov og desperation er ikke forbeholdt bestemte lande eller etniciteter.

EL, SF og R bør presse på for permanente asylforbedringer

I Enhedslisten vil vi hjælpe alle mennesker, der er på flugt. Ikke med særlove, men ved at ændre den nuværende udlændingelovgivning, så den giver asyl til alle de mennesker, der har behov for beskyttelse. Vi skal have ændret den generelle lovgivning; dét kan vi gøre med SF og Radikale.

Sammen kan vi tvinge regeringen til at lave permanente ændringer i lovgivningen i stedet for en særlov. Men i stedet for at udnytte denne unikke situation, der for en gang skyld er i dansk udlændingepolitik, hvor et bredt flertal åbner deres hjerter mod flygtninge, lægger de sig fladt ned uden krav til regeringen eller udlændingeloven.

Det er nu, i dette historiske øjeblik, vi har mulighed for både at forbedre udlændingeloven og afskaffe smykkeloven.

Rosa Lund (EL)
Rets- og integrationsordfører

Lad os nu stå sammen og presse regeringen til ny lovgivning, så ingen mennesker nogensinde skal udsættes for de uhørlige regler, som syrerne blev ramt af, da de kom til Danmark.

Som eksempelvis smykkeloven, som regeringen i forbindelse med særloven nu vil ophæve for ukrainerne. Smykkeloven fra 2015, hvor man fratager mennesker deres sidste ejendele ved grænsen, er et ubehageligt eksempel på den forfærdelige holdning til andre mennesker, som Inger Støjberg stod i spidsen for.

Symbollovgivning, som har haft meget lidt effekt i praksis, og hvis primære formål er at signalere, at flygtninge skal holde sig fra Danmark. En lov, der strider mod flygtninges fundamentale rettigheder, og som er blevet voldsomt kritiseret af organisationer som UNHCR, Amnesty og Røde Kors. I stedet for kun at ophæve den for ukrainerne, bør den afskaffes helt.  

Det er nu, i dette historiske øjeblik, vi har mulighed for både at forbedre udlændingeloven og afskaffe smykkeloven. Vi har gennem årene skåret så mange skiver af vores humanistiske tilgang til mennesker på flugt, at vi nærmest er blevet immune for deres lidelser.

Det er nu, mens krigen raser i Europa, og vi og resten af verden er vågnet til en ny virkelighed, at vi har muligheden for at genfinde den medmenneskelige kerne, der engang gjorde Danmark spydspids i forhold til menneskerettigheder og respekt for konventioner.  

Cirka én million ukrainere er i øjeblikket på flugt fra Putin og hans krigsmaskine. De skal hjælpes. Vi skal arbejde for en intern fordeling af flygtningene i EU, og vi skal naturligvis tage vores del uden at forskelsbehandle mennesker i nød.

Når vi åbner døren for en gruppe af nødlidende mennesker, skal vi ikke smække den i for andre. Det er ikke diskriminerende at hjælpe og gøre livet bedre for ukrainerne; det er diskriminerende ikke at hjælpe og gøre livet bedre for alle andre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00