Debat

Organisationer: Epidemien påvirker vaccinationer af børn i udviklingslande

DEBAT: Det eneste våben mod smitsomme sygdomme som polio er vacciner. Sundhedsmedarbejdere har ikke kunne vaccinere lige så mange efter covid-19, hvilket gør det nødvendigt, at vi hver især lader os vaccinere, mener aktører.

Færre er blevet vaccineret mod eksempelvis polio under coronakrisen, skriver repræsentanter fra Polioforeningen, WHO, Rotary Danmark og European Polio Union. 
Færre er blevet vaccineret mod eksempelvis polio under coronakrisen, skriver repræsentanter fra Polioforeningen, WHO, Rotary Danmark og European Polio Union. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Janus Tarp, Gurli B. Nielsen, Siddhartha Datta og Jan Aagaard
Formand for Polioforeningen, præsident for European Polio Union, programme manager i Vaccine-preventable Diseases and Immunization under WHO Regional Office for Europe og formand for Rotary Danmark

Covid-19 har haft store konsekvenser for hele verden. Dødeligheden har været stor, og mange steder har covid-19 medført, at byer og lande i kortere eller længere tid har været lukket ned, og folk har isoleret sig.

Det har blandt andet også haft betydning for bekæmpelsen af en lang række sygdomme, som verdenssamfundet ellers gjorde en stor indsats for at få under kontrol, inden covid-19 ramte os.

Det er derfor vigtigt, at vi alle gør en indsats for at holde smitsomme sygdomme som (polio) børnelammelse, mæslinger, fåresyge med videre under kontrol – og vi kan faktisk holde dem under kontrol takket været vaccinationer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Omkostninger ved covid-19
Selvom medierne i sommer kunne melde om, at man havde fået udryddet den vilde polio i Afrika, så ser vi desværre en stigning i antal nye poliotilfælde på verdensplan, mere end tre gange så mange i forhold til sidste år på samme tid.

Det er en stigning, der begyndte så småt, før covid-19 lagde verden ned, og som har fået yderligere fart under nedlukningen af verden.

Hvis vi alle sammen bakker op om og får husket de af myndighederne anbefalede vaccinationer, så kan vi være med til at holde en lang række sygdomme væk.

Janus Tarp, Gurli B. Nielsen, Siddhartha Datta og Jan Aagaard
Formand for Polioforeningen, præsident for European Polio Union, programme manager i Vaccine-preventable Diseases and Immunization under WHO Regional Office for Europe og formand for Rotary Danmark

Nedlukningen har medført, at sundhedsmedarbejderne ikke har kunnet kommet ud i det omfang, som de har været vant til.

Og det er både gået ud over det almindelige sundhedsarbejde og ikke mindst vaccinationerne af børn og unge i mindre udviklede lande.

Derfor skal vi i den kommende tid sætte ind med fornyede kræfter for at få polioen og andre smitsomme børnesygdomme bragt til ende. Og her vil det være passende, hvis alle verdens lande, herunder Danmark, gik sammen om at støtte den kamp.

Danmark var det første land efter USA, der begyndte at vaccinere sin befolkning mod polio i 1955, efter at en stor polioepidemi i 1952 og 1953 havde taget livet af flere hundrede børn i Danmark.

Siden 1976 har der ikke været flere poliotilfælde i Danmark, så der er i Danmark en viden om, hvor vigtige vaccinationer er, og en erfaring med, at hvis man står man sammen, som Danmark gjorde for 65 år siden, så kan vi få udryddet polioen.

Læs også

Du og jeg kan også gøre en forskel
Kampen mod polio og andre børnesygdomme, der kan bekæmpes med vaccine, er ikke alene en kamp forbeholdt frivillige og sundhedsmedarbejdere. Det er en kamp, hvor vi alle kan være med til gøre en forskel i hverdagen.

Hvis vi alle sammen bakker op om og får husket de af myndighederne anbefalede vaccinationer, så kan vi være med til at holde en lang række sygdomme væk. Det er det, som vi kan gøre alle sammen, uanset hvor i verden vi kommer fra.

Selvom polioen og de andre sygdomme, som vi bliver vaccineret mod (mæslinger, fåresyge, røde hunde med videre), ikke er synlige i vores samfund for øjeblikket, så er det vigtigt, at vi husker vaccinationerne.

Hvis vi var i tvivl, så har covid-19 i hvert fald lært os, at nogle sygdomme er yderst smitsomme, og her er vaccination det bedste og oftest det eneste våben, som vi har.

Eksempelvis er der ikke nogen kur mod polio. Der er kun vacciner, der kan hjælpe, så hvis vi alle husker vores vaccinationer, kan vi gøre en forskel hver især.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Aagaard

Formand, Rotary Danmark, direktør, Aagaard Management

Janus Tarp

Formand, PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen, chefjurist i Slagelse Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00