Ordførere og aktører vil have sundhed på dagsordenen i udviklingspolitikken

PANELDEBAT: Vi skal se bredt på sundhed og integrere målet om at fremme sundhed i alle indsatser, sagde panelet til debat om FN's verdensmål for sundhed og trivsel.

Corona-pandemien betyder allerede og vil fremover betyde enorme forandringer i forhold til udviklingspolitikken.

Det sagde udviklingsordfører Anne Sophie Callesen (R) under en debat om global sundhed i Altingets gård torsdag.

Debatten fandt sted i anledning af, at FN’s verdensmål i denne uge kan fejre fem års fødselsdag. Verdensmål nummer 3 om sundhed og trivsel virker samtidig mere aktuelt end nogensinde.

Et centralt emne under debatten var, om sundhed fremover skal fylde mere i udviklingspolitikken.

Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, opfordrede til at se sundhed som et tværgående emne:

"Lad os integrere sundhed, når vi prioriterer uddannelse eller laver andre indsatser," foreslog han. 

Udviklingsordfører for Socialdemokratiet, Daniel Toft Jacobsen, gjorde opmærksom på, at regeringen i sit finanslovsforslag for 2021 lægger op til at fordoble bidraget til WHO.

Han erklærede sig dog også villig til at diskutere, om man fremover skulle rette fokus mod sundhed. 

"Jeg hører imidlertid også stemmer, der siger, at uddannelse eller klima skal fylde mere," sagde han.

Fokus på mental sundhed
Generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, slog til lyd for, at Danmark skulle på banen i forhold til mental sundhed. 

"Det er en forudsætning for mange af de andre verdensmål. Det er for eksempel svært at tage en uddannelse, hvis du har et hovede, der ikke fungerer på grund af psykisk sygdom," sagde hun.

Forslaget fik opbakning fra Anne Sophie Callesen:

"Vi har negligeret den dagsorden, der handler om trivsel, fordi vi er skolede i at tænke i Maslows behovspyramide, og så tror vi, at det kun er vores egne børn og unge, der kan have problemer med den slags. Men hvis vi skal have mennesker til at udvise handlekraft og skabe forandring, så skal de have nogle mentale ressourcer," sagde hun.

Forrige artikel Ny a la carte-model for europæisk asylpolitik får hug fra flere sider Ny a la carte-model for europæisk asylpolitik får hug fra flere sider Næste artikel Se Mette Frederiksens tale til FN's Generalforsamling Se Mette Frederiksens tale til FN's Generalforsamling