Udviklingsminister er villig til at finde flere penge: ”Afghanistan er et land, vi skal støtte massivt”

Danmark står fortsat klar med bistand til det afghanske folk. Men udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har stoppet alle pengebidrag til den afghanske stat, som nu styres af Taliban. 

Civile flygter over grænsen til Pakistan, via "Venskabsporten". 
Civile flygter over grænsen til Pakistan, via "Venskabsporten". Foto: Saeed Ali Achakzai/Reuters/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Der kan være behov for endnu flere penge til Afghanistan. 

Sådan lyder det fra udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

"Jeg er villig til fremover at lede efter yderligere midler til Afghanistan for blandt andet at bevare det, vi har kæmpet så ihærdigt for i landet. Vi skal blandt andet holde fast i kvinder og pigers rettigheder," siger han.

Vi skal hjælpe afghanerne nu.

Flemming Møller Mortensen (S)
Udviklingsminister

Danmark har de seneste 20 år brugt milliarder af kroner på indsatser, som blandt andet skulle skabe demokrati og forbedre menneskerettighederne i landet. Og de resultater håber ministeren ikke bliver kvalt fuldstændig med Taliban ved roret. 

"Jeg er nødt til at opretholde den tætte dialog, der er med vores samarbejdspartnere i Afghanistan for at kunne følge behovet. Det følger jeg meget nøje," lyder det fra ministeren.

Det siger han til Altinget samme dag, som Danmark første gang åbnede pengekassen efter Talibans magtovertagelse og sendte ekstra 100 millioner kroner afsted til den humanitære hjælp, som Flemming Møller Mortensen kalder "livsnødvendig" for den afghanske befolkning.

"Vi skal blive der og løfte den humanitære krise. Situationen er forværret markant. Allerede før Talibans overtagelse af magten var op mod halvdelen af befolkningen afhængig af humanitær hjælp. Jeg taler både med mine nordiske og europæiske kollegaer, FN og Verdensbanken om, at vi ikke må svigte den humanitære indsats. Vi skal hjælpe afghanerne nu," siger ministeren. 

Læs også

Udtalelsen kommer, efter at der i finansloven for i år blev besluttet at skære i blandt andet bevillingerne til Afghanistan ved at forlænge landeprogrammet med et ekstra år frem for at lave et nyt flerårigt landeengagement. Det var på bekostning af en øget indsats i en række afrikanske lande – og det mødte kras kritik fra ngo'er og ordførere.

Har den seneste udvikling betydning for budgettet i årets økonomiske støtte til Afghanistan?

"Afghanistan er et land, vi skal støtte massivt. Derfor ligger budgettet på omkring 400 millioner for indeværende år, hvoraf vi allerede har udbetalt 140 millioner."

Basale behov skal dækkes

I har allerede valgt at finde ekstra 100 millioner kroner. Hvorfor? 

"Der er et enormt behov for humanitær hjælp netop nu. Det står helt klart for mig, efter vi har været i kontakt med vores samarbejdspartnere i Afghanistan. Landet er præget af internet fordrevne, men også mange sårede. Mennesker uden mad, husly og sanitet. Derfor er der et akut behov for hjælp."

Er det nye penge, I har fundet til Afghanistan?

"De her 100 millioner kommer oveni den ulandsbistand på cirka 400 millioner, vi årligt støtter netop Afghanistan med. Jeg har lukket alle de kasser, vi før brugte til at hjælpe den afghanske stat. Vi kan naturligvis ikke overføre penge til Taliban. Derfor sender vi dem i stedet til vores samarbejdspartnere, FN-organisationer og større internationale organisationer."

Hvordan tror du, situationen i Afghanistan vil påvirke migrationsstrømmene mod Europa og herunder Danmark?

"FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, siger, at vi kan forvente op mod en halv million flygtninge til nabolandene omkring Afghanistan. Vi har allerede set store strømme af internt fordrevne, som vi følger meget nøje. UNHCR’s frygt gør meget stort indtryk på mig."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00