Debat

V-ordfører: Ikke bare tre, men fire "win"

DEBAT: Vi hjælper også os selv ved at hjælpe andre. Derfor ser jeg et ekstra ”win” i den udviklingspolitiske strategi om private partnerskaber, skriver Michael Aastrup Jensen (V).

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen 
Udenrigs- og udviklingsordfører for Venstre

Partnerskaber med private virksomheder skal fremover indgå som led i at skabe arbejdspladser i ulande. Disse partnerskaber for udvikling er ikke uden grund blevet kaldt en win-win-win-situation af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Udover oprettelsen af stabile arbejdspladser vil projektet nemlig gavne NGO’er samt skabe nye markedsmuligheder for de deltagende virksomheder. Tankegangen bag strategien er, at vi skal opnå større kontinuitet i vores udviklingspolitiske arbejde, så vi ikke bare bidrager med økonomiske midler, som forsvinder med tiden.

Jeg vil i dette indlæg give min begrundelse for, hvorfor man sagtens ville kunne lægge et ekstra "win” til dette nye tiltag i regeringens udviklingspolitiske strategi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Gør hjemlandet attraktivt
Når vi har hjulpet og støttet ulandene, har det aldrig været, fordi vi ønskede noget igen. Men med den nuværende strøm af flygtninge og asylansøgere står selv Danmark over for en særegen udfordring, som er svær at håndtere.

Derfor godkendte regeringen for nyligt et nyt punkt i vores udviklingspolitiske strategi; nemlig at vi fremover vil have udviklingslande til at tage imod deres egne statsborgere, hvis de får afslag på asyl i Danmark.

Udviste asylansøgere kan frygte for, hvad der venter dem i deres hjemland. Derfor skal vi hjælpe med at formidle det attraktive ved at komme hjem igen. Vi skal hjælpe med at sikre, at de vender hjem til et land i positiv udvikling.

Michael Aastrup Jensen
Udenrigs- og udviklingsordfører for Venstre

Udviste asylansøgere kan frygte for, hvad der venter dem i deres hjemland. Derfor skal vi hjælpe med at formidle det attraktive ved at komme hjem igen. Vi skal hjælpe med at sikre, at de vender hjem til et land i positiv udvikling.

Et land, hvor Danmark – og mange andre lande – medvirker til at skabe orden og vækst, og hvor der arbejdes hårdt på, at det politiske miljø løbende bliver mere roligt og stabilt.

Et land, hvor der findes bæredygtige arbejdspladser, som også er der i morgen, næste uge og næste år. Altså et land hvor der findes en fremtid for dem, der tidligere er flygtet derfra.

Arbejdspladser i nærområderne 
Med andre ord skal vi hjælpe med at give befolkningen i disse lande en årsag til at blive – og hjælpe med at eliminere årsagerne til at forlade deres hjemland.

De af os, som er vokset op i et moderne samfund, ved godt, at noget af det vigtigste for et godt og langt liv er at holde sig beskæftiget. Af samme årsag er det enormt demotiverende at vende hjem til et land, hvor der ikke findes arbejdspladser, så man kan tjene til dagen og vejen.

Med strategien om partnerskaber for udvikling håber regeringen på, at endnu flere lande vil følge trop og hjælpe med at skabe arbejdspladser. Det gælder om at skabe beskæftigelse og vækst i nærområderne, og dermed give de mange flygtninge incitament for at vende hjem.

Hjælp til tryghed
Typisk er det udefrakommende faktorer, som gør, at folk vælger at flygte fra deres hjemland. Derfor hjælper vi dem med at opbygge et samfund, hvor liberale værdier kan blomstre, og hvor alle indser, at det kan betale sig at tage ejerskab og ansvar for tilværelsen i eget hjemland. Et sted, hvor man igen er herre over sit eget liv – uden at skulle frygte for sig eget liv.

Fra vores egen samfundsmodel ved vi, hvordan det er at vokse op i et trygt og sikkert land med plads til at udfolde sig. Det er det, der giver livsglæde, og det er det, vi vil hjælpe dem med at få.

Hvis vi får skabt en stabil og tryg situation for de ulande, hvor mange flygtninge kommer fra, fjernes årsagen til at flygte. Bare tænk på, hvor mange mennesker, der kunne slippe for den lange tur til Europa, hvor man risikerer liv og lemmer ved at sejle over Middelhavet.

Og forhåbentligt kan vi også se frem til færre asylansøgere, så vi får lettet trykket på vores grænser. Så vi hjælper faktisk også os selv ved at hjælpe andre. Dermed det ekstra ”win”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00