Debat

Vestas: Udviklingslandene kalder på danske energiløsninger

DEBAT: Det er nu, vi skal udnytte, at udviklingsøkonomier efterspørger det, Danmark kan. Den danske vindpark i Kenya er et pragteksemplar på et partnerskab, skriver Vestas-direktør Morten Dyrholm.

Om to uger bliver den sidste vindmølle i den 310 MW store Lake Turkana vindmøllepark i Kenya rejst.
Om to uger bliver den sidste vindmølle i den 310 MW store Lake Turkana vindmøllepark i Kenya rejst.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Dyrholm
Direktør for kommunikation og marketing hos Vestas 

Om knap to uger vil vindmølle nummer 365 og dermed også den sidste vindmølle i den 310 MW store Lake Turkana vindpark rejse sig få kilometer øst for Turkana-søen i Kenya.

At projektet er kommet dertil, er en teknologisk, logistisk og samarbejdsmæssig milepæl for alle involverede parter inklusiv Vestas, for hvem det er det største projekt nogensinde målt på antallet af vindmøller. 

Men projektet er også meget mere end det. Det er et konkret bevis på, hvad dansk ekspertise, teknologi og offentlig-private partnerskaber kan skabe af social såvel som økonomisk fremgang.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Bred partnerskabskreds 
Projektet er således ved færdiggørelsen den største vindmøllepark i Afrika og den største infrastrukturinvestering i Kenyas historie til en samlet pris på €620 millioner. Projektet vil, når transmissionslinjen er færdiggjort, levere omkring 15 procent af Kenyas elektricitetsforbrug.

Derudover vil projektet spare Kenya for €100 millioner, der hvert år bruges på importeret energi og fjerne 16 millioner tons CO2 fra atmosfæren.

I de lande, der i disse år går i gang med at omstille deres energisystemer, oplever vi en enorm efterspørgsel på ikke bare danske teknologiløsninger, men også efter dansk viden om, hvordan man bedst integrerer vind i energisystemet. 

Morten Dyrholm
Direktør for kommunikation og marketing hos Vestas

Alt dette og mere til havde ikke været muligt, hvis ikke det var lykkedes at etablere en så bred kreds af involverede parter, der udover private aktører inkluderer både EKF, IFU, Norfund, Finnfund og den Afrikanske Udviklingsbank.

Over én milliard mangler strøm 
Nye offentlige-private partnerskaber er således afgørende for at lykkes med både den bæredygtige udvikling og danske energiteknologiske eksporttiltag. Potentialet er ikke til at tage fejl af:

1,3 milliarder mennesker mangler allerede i dag adgang til strøm, og tallet stiger i takt med, at befolkningstallet udvikler sig hurtigere end forsyningsnettet. Parallelt hermed har verdens lande med klimaaftalen i Paris forpligtet sig på at reducere CO2-udslippet for at mindske den globale opvarmning.

Skal det lykkes, estimerer Det Internationale Energi Agentur, at der skal investeres 13.500 milliarder dollars inden 2030. 

Vi skal sikre bæredygtig energi 
De investeringer kan og skal komme Danmarks helt enestående førersposition inden for grøn teknologi til gavn. Med regeringens nye midler til State of Green og støtte til eksportordningen, har Danmark taget et vigtigt skridt for at styrke vores grønne brand i udlandet. Erfaringerne fra Lake Turkana viser, at det betaler sig, når vi tør hæve ambitionsniveauet. 

Den danske regering bør derfor stille sig i spidsen for et endnu mere aktivt partnerskab om udbredelsen af fremtidens bæredygtige energiløsninger med fokus på udviklings- og vækstøkonomier.

Vestas bidrager hertil, og vores ambition er at samle virksomheder, brancheorganisationer, universiteter, investorer og myndigheder omkring et fælles mål om at øge energieksporten fra cirka 71 mia kr. i dag til mere end 100 mia kr. i 2020. 

Bedste investering for Danmark
For at nå det mål har vi brug for at få følgeskab af danske ministre, myndigheder og eksperter på nye markeder. Det danske eksempel er nemlig et effektivt redskab til at vise – særligt udviklingsøkonomier – hvordan en grøn omstilling giver både økonomisk mening og sikrer forsyningssikkerheden.

Det myndighedssamarbejde, Danmark har på energiområdet, gør samlet set en enorm forskel. Flere ressourcer til netop Energistyrelsens internationale samarbejder, så der for eksempel kan oprettes samarbejdsprogrammer med flere lande, vil være en af de bedste investeringer, Danmark kan foretage til gavn for både dansk eksport og den grønne omstilling.

Verden kalder
I de lande, der i disse år går i gang med at omstille deres energisystemer, oplever vi en enorm efterspørgsel på ikke bare danske teknologiløsninger, men også efter dansk viden om, hvordan man bedst integrerer vind i energisystemet. Derfor bør de enkelte eksportfremstød og statsbesøg følges op med myndighedssamarbejder på energiområdet – gerne i langt flere lande, end tilfældet er i dag.

Det er nu, vi skal udnytte, at verden efterspørger det, Danmark kan! 

Kenya er et klasseeksempel 
I Vestas er vi allerede i gang og investerer i dels konkrete projekter, dels i aktiviteter under det danske myndighedssamarbejde, der har fokus på at overføre viden og ekspertise på energiområdet til udviklingslande gennem for eksempel seminarer og træningsforløb. 

Af konkrete projekter kan nævnes, at vi i Kenya allerede har taget det næste spadestik til at udbrede vind yderligere via såkaldte ”offgrid-løsninger” i landdistrikterne.

I samarbejde med VedvarendeEnergi, DTU og lokale virksomheder, der modtager støtte gennem regeringens nye program Danida Market Development Partnerships, har vi igangsat et projekt om at udvikle nye alternative energiløsninger, der kan hjælpe fattige kenyarere med at få adgang til billig strøm.

Partnerskaber som dem, vi er en del af i Kenya, bidrager til udviklingen af fremtidens energisystemer, opbygningen af nye markeder for vedvarende energi, og understøtter samtidig en lokal, bæredygtig udvikling – til gavn for klimaet, væksten og beskæftigelsen herhjemme såvel som i udlandet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dyrholm

Vicedirektør, public affairs, Vestas, næstformand, Vindmølleindustrien
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00