Video: Jeppe Kofod forsvarer verdensmåls fravær i ny udenrigsstrategi

Chefredaktør Jakob Nielsen spurgte udenrigsminister Jeppe Kofod, hvorfor verdensmålene kun er nævnt to gange i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. Se eller gense debatten med ministeren og tre ordførerere her.

Rasmus Raun Westh

Havde regeringen haft flere sider at boltre sig på, ville verdensmålene måske have fyldt mere i den nye udenrigsstrategi.

Det sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til en debat i Altingets gård tirsdag.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg godt kunne have skrevet dobbelt så mange sider og få reflekteret de 17 verdensmål. Det er et fundament," sagde udenrigsministeren, da Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, spurgte ind til verdensmålenes lille rolle.

Blot to gange fremgår ordet verdensmål i regeringens nye strategi for udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Læs også

Verdensmålene er nævnt som en "ramme for den globale klimaindsats" – sammen med Parisaftalen og FN's klimakonvention. Og så fremhæver regeringen, at Danmarks grønne strategiske partnerskaber "understøtter opnåelse af verdensmålene".

Men så heller ikke mere end det i det i alt 60 sider lange dokument.

"Men man kan sige, at når vi skriver om opbakning til FN, en meget mere aktiv rolle i FN – vi styrker iøvrigt også vores diplomatiske repræsentation i FN fra dansk side – så er det også for at bakke op om verdensmålene og hele det rammeværk, som FN-samarbejdet bygger på," sagde Jeppe Kofod.

Du kan se hele ministerens svar og den øvrige debat i videoen øverst i artiklen. Den begynder automatisk ved det første spørgsmål om verdensmålene.

Udover udenrigsministeren deltog udenrigsordførerne Eva Flyvholm og Michael Aastrup Jensen fra henholdsvis Enhedslisten og Venstre samt EU-ordfører Anne Sophie Callesen fra Radikale Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00