Opsamling på debat: Selvstyrende plejehjem vækker bekymring

Regeringen vil give plejehjem selvstændige bestyrelser som en del af en omfattende frisættelse. Men hvordan gør man det? Og er det overhovedet en god idé? Det har Altinget Ældre spurgt en række aktører på området om. Få overblikket over deres indspark her.  

Kun én aktør bakker op om regeringens forslag om plejehjem med selvstyrende bestyrelser.
Kun én aktør bakker op om regeringens forslag om plejehjem med selvstyrende bestyrelser.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Det er kærkomment blandt alle aktører, at regeringen vil frisætte ældreområdet fra unødigt bureaukrati, men de fleste er forbeholdne for hvordan, det bør gøres.  

"Regeringens ambition om at frisætte ældreområdet lyder umiddelbart rigtig, men vi skal tænke os godt om, så vi frisætter ansvarligt," skriver Rolf Dalsgaard, der er kommunaldirektør i Haderslev Kommune. 

Han frygter, at det bliver en ordning uden klar ansvarsfordeling: 

"En dygtig plejehjemsleder kan pludselige blive syg, en medarbejder misforstår sine beføjelser eller en pårørende blande sig i noget, som vedkommende ingen forudsætninger har for at kunne vurdere," skriver han og fortsætter:

"I de situationer nytter det ikke noget at lægge al ansvaret over på den ikke-professionelle bestyrelse på selvstyrende plejehjem," skriver han.

Og kommunaldirektøren er ikke alene med frygten. Branchedirektør i DI, Jakob Scharff, ser "åbenlyse dilemmaer" i en frisættelse af plejehjemmene: 

"Hvem har ansvaret, hvis sygefraværet eksploderer? Hvor kan medarbejdere finde faglig støtte i den daglige drift? Og hvilken retssikkerhed er der for borgerne?" spørger han.  

Kun Selveje Danmark bakker op om regeringens forslag, og peger på en forsøgsordning, hvor 5-10 plejehjem sættes fri.  

"Nogle kommuner vil nok brokke sig over, at de på den måde mister styring. Men faktisk kender man allerede modellen i dag, for det er næsten den der anvendes i forhold til hele gruppen af selvejende plejehjem med driftsoverenskomster," forudser Jon Krog, der er branchedirektør i Selveje Danmark. 

Bred kritik 

Også sygeplejersker, kommunalchefer og Ældreråd advarer mod selvstændige bestyrelser på landets plejehjem.  

Kommunalcheferne er bekymrede for, at bestyrelserne tager fagligheden ud af ældreplejen.  

Debatserie

Plejehjem skal have egne bestyrelser og selvstændig økonomi, foreslår SVM-regeringen. Ambitionen er en del af, hvad regeringen selv omtaler som "den mest omfattende frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie."

Men hvad kræver det egentlig at sætte plejehjemmene fri til lokal selvbestemmelse? Det har Altinget Ældre spurgt om i en debatserie, hvor centrale aktører på ældreområdet vil sætte ord på, hvordan en frisættelse kan se ud. 

Alle indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning og  skal overholde de presseetiske regler.

"Regeringens forslag indeholder desværre et kvantespring til en forkert konklusion, hvor alle mellemregninger springes over," skriver Jakob Bigum Lundberg og fortsætter: 

"I de kommende år skal vi absolut arbejde meget mere konkret med borgerinddragelse, men svaret er ikke at lade brugere og borgere overtage forvaltningen fra et repræsentativt valgt byråd og slet ikke at lade dem ansætte og afskedige lederen."

Sygeplejerskerne mener, at selvstændige bestyrelser kan have negative konsekvenser for ledernes motivation.  

"Lokale bestyrelser, der har deres egne behov i fokus og ikke ser helheden, kan blive en kæmpe motivationsdræber, der tager tid fra det, som lederen egentlig er ansat til," skriver Irene Hesselberg, der er formand for lederne i DSR. 

Slutteligt understreger Ældrerådet ligeledes, at mens borgerinddragelse er vigtigt, skal de ikke overtage ledelsesopgaver.  

"En fuld frisættelse af landets plejehjem med egentlige bestyrelser, der har det fulde økonomiske, juridiske og faglige ansvar, er hverken hensigtsmæssigt eller realistisk," skriver formand, Inger Møller Nielsen. 

Få det fulde overblik over debattens indlæg her:  

Jon Krog

"Selveje Danmark vil foreslå, at regeringen gennemfører et ambitiøst forsøg, som grundlæggende går ud på at omlægge plejehjemmene i 5-10 kommuner til kommunalt selveje," skriver Jon Krog, der er branchedirektør i Selveje Danmark. 

Læs hele indlægget her

Irene Hesselberg

"Når vi alle ved, at der skal være udvikling og tænkes klogt og nyt i tider, hvor vi alle kæmper om de samme – for få – uddannede mennesker, er det så løsningen at sætte så mange andre funktioner ind, som bestyrelser og backofficefolk? Jeg tror det ikke," skriver Irene Hesselberg, der er formand for lederforeningen i DSR.

Læs hele indlægget her

Jakob Bigum Lundberg

"I det øjeblik lederen ikke længere ansættes eller afskediges af andre kommunale ledere, skifter den grundlæggende loyalitet og fokus. Det oplever vi som kommunale chefer allerede i dag, når vi mødes med selvejende institutioner, privatskoler og friplejehjem," skriver Jakob Bigum Lundberg, der er formand for Kommunale Velfærdschefer. 

Læs hele indlægget her

Inger Møller Nielsen

"Der findes gode erfaringer fra private plejehjem og selvejende institutioner, der drives af egentlige bestyrelser, men at pålægge samtlige af landets plejehjem denne styreform, mener vi hverken er hensigtsmæssigt eller realistisk," skriver Inger Møller Nielsen, der er formand for Danske Ældreråd. 

Læs hele indlægget her

Rolf Dalsgaard Johansen

"Jeg er stor tilhænger af større frihed og mere ansvar og medbestemmelse, men jeg opfordrer til, at vi ikke ser det som bureaukratiets modsætning og modstander," skriver kommunaldirektør i Haderslev, Rolf Dalsgaard Johansen.

Læs hele indlægget her

Inger Marie Vynne Jette Runchel

"Det kan blive ustyrligt og dyrt. Derfor forudsætter vi, at der fastsættes en grundtakst per borger på de frisatte plejehjem, som lægger fundamentet for serviceniveauet," skriver nuværende kommunaldirektør i Kerteminde, Inger Marie Vynne, og tidligere kommunaldirektør i Albertslund, Jette Runchel.

Læs hele indlægget her

Lea Graff Ulf Hjelmar

"Hvis regeringen skal lykkes med sin mission om at frisætte ældreområdet, så kan den passende begynde ét sted: afbureaukratiser og sæt færre mål op, som de kommunale plejehjem skal leve op til. Det kan skabe et større lokalt råderum for både ledelse og medarbejdere," skriver senioranalytiker Lea Graff og professor Ulf Hjelmar fra Vive. 

Læs hele indlægget her

Jakob Scharff

"Frisættelse må for alt i verden ikke blive oversat på en måde, så vi bare vender ryggen til og lader de "frisatte" institutioner sejle deres egen sø," skriver Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri. 

Læs hele indlægget her

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

Inger Møller Nielsen

Formand, Danske Ældreråd

0:000:00