Debat

Selveje Danmark: Sæt 5-10 kommuners plejehjem fri fra driftsoverenskomster i forsøgsordning

Med KL’s forslag om plejehjemsråd forsøger man at sikre, at frisættelsen ikke går ud over den kommunale styring. Men man bør gå skridtet videre med en forsøgsordning, skriver Jon Krog.

Skab en forsøgsordning for plejehjem uden driftsoverenskomst, foreslår Jon Krog. 
Skab en forsøgsordning for plejehjem uden driftsoverenskomst, foreslår Jon Krog. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jon Krog
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frisættelse – det er svært at være imod, men hvad er det helt præcist, der skal frisættes på ældreområdet. Er det kommunerne? Organisationerne? Eller er det de ældre?

Allerede nu kæmpes kampen. Så sent som i sidste uge kom KL med sit forslag om, at alle plejehjem skulle have plejehjemsråd.

De råd skulle godt nok ikke rigtigt have nogen beslutningskompetence og faktisk gik KL så vidt som til også at udsende et udkast til vedtægter for alle disse plejehjemsråd.

På den måde prøver man vel dels at sikre sig at frisættelsen ikke går ud over den kommunale styring og dels at rådene ikke sådan går hen og tænker for langt "ud af boksen."

Debatserie

Plejehjem skal have egne bestyrelser og selvstændig økonomi, foreslår SVM-regeringen. Ambitionen er en del af, hvad regeringen selv omtaler som "den mest omfattende frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie."

Men hvad kræver det egentlig at sætte plejehjemmene fri til lokal selvbestemmelse? Det spørger Altinget Ældre om i en ny debatserie, hvor centrale aktører på ældreområdet vil sætte ord på, hvordan en frisættelse kan se ud. 

Ønsker du at bidrage til debatten?

Hvis du ønsker at deltage i debatten, kan du skrive til [email protected] for at aftale nærmere. 

For Selveje Danmark handler frisættelse om den enkelte ældre. Hvordan udvikler vi en ældrepleje i Danmark, der møder den ældre med erkendelsen af, at de ældre er lige så forskellige som alle andre?

Hvordan skaber vi en ældrepleje, der er så spændende at være en del af, at langt flere vil have lyst til at arbejde i den? For uden de engagerede medarbejdere så har vi slet ikke nogen ældrepleje.

Strategi med den ældre i centrum

Løsningen for Selveje Danmark handler om ledelse. Om den nærværende lokale ledelse, der formår at understøtte forstanderen, skabe bro mellem plejehjem og det omkringliggende samfund og som kan stille de nysgerrige men også helt afgørende spørgsmål, der skal drive det enkelte plejehjem til at blive den bedste version af sig selv.

Spørgsmål som "Hvem er vi?", "Hvad er vores værdigrundlag og hvordan skal man som beboer eller pårørende kunne mærke det?", "Hvad er det der skal gøre os til det bedste sted at arbejde?" eller "Hvad ønsker vi, at de ældre fremhæver, når de fortæller andre om os?"

Det er strategiske spørgsmål, som bestyrelsen sammen med ledelsen skal finde svar på

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Det er strategiske spørgsmål, som bestyrelsen sammen med ledelsen skal finde svar på. Og med afsæt i svarene skal bestyrelsen udstikke strategien og dermed retningen for det enkelte plejehjem.

Man kan sagtens have strategier, der lyder "vi vil være landets bedste plejehjem," "vi vil have de mest tilfredse beboere," eller "vores plejehjem skal til gavn for de ældre, være en aktiv og levende del af vores lokalsamfund."

Den langsigtede strategi sættes af en bestyrelse

I Selveje Danmark har vi medlemmer, der gennem mere end 100 år har arbejdet med nærværende aktive bestyrelser.

Det er den ledelse, der har gjort de selvejende til noget andet, det er de ledelser, der holder fast i værdigrundlag og strategiske mål. Det er de bestyrelser, som i dag sikrer, at de selvejende plejehjem tilbyder de ældre noget at vælge mellem, når de har et frit valg.

Hvis man deler målet om at skabe en ældrepleje, der rummer forskellighed, som hele tiden stræber efter sine egne strategiske mål og som samtidig er spændende, udviklende og dermed interessant for medarbejderne.

I forsøget skal de omfattede plejehjem stilles den opgave at udpege et mål og en strategi

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Så er svaret, at det forudsætter den nære ledelse med evnerne og mulighederne for at tage både store og små beslutninger. Og det gælder også de plejehjem, der i dag er kommunale.

Afprøv kommunalt selvejende plejehjem

Selveje Danmark vil derfor foreslå, at regeringen gennemfører et ambitiøst forsøg, som grundlæggende går ud på at omlægge plejehjemmene i 5-10 kommuner til kommunalt selveje.

Konkret vil det betyde, at der for hvert plejehjem, i dialog mellem plejehjemmet og dets omverden, udarbejdes et sæt vedtægter, beskrivende blandt andet et formål og en bestyrelse.

Herefter vil ledelsen af plejehjemmet overgå til bestyrelsen, som er ansvarlig for at det af kommunen udmøntede budget overholdes. Samtidig skal der i forsøget ligge, at de omfattede plejehjem stilles den opgave at udpege et mål for plejehjemmet og en strategi for, hvordan man kommer i mål.

Nogle kommuner vil nok brokke sig over, at de på den måde mister styring. Men faktisk kender man allerede modellen i dag, for det er næsten den der anvendes i forhold til hele gruppen af selvejende plejehjem med driftsoverenskomster.

I forsøget skal der bare ikke være en driftsoverenskomst. Grunden til det er, at er at vi ønsker at frisætte bestyrelsen, plejehjemmet og alle de ansatte til, uden bindinger, at kunne udvikle det de selv oplever som "verdens bedste plejehjem".

Og da vi alle er forskellige og ældre er forskellige, kan der som sagtens være mange der er verdens bedste. For grundlæggende handler det om at alle plejehjem skal være verdens bedste til at være sig selv med udgangspunkt i de ældre beboere.

Hvis du ønsker at deltage i debatten, kan du skrive til [email protected] for at høre om mulighederne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00